Ozvučenje poezije – koncertno čitanje Ane Brnardić i Zrinke Posavec

Ozvučenje poezije – koncertno čitanje Ane Brnardić i Zrinke Posavec

U Dardi, Vukovaru, Bilju, Đakovu i Sisku 23., 24. i 30. rujna odvija se "Ozvučenje poezije – koncertno čitanje Ane Brnardić i Zrinke Posavec“. Dvije će umjetnice u školama i knjižnicama i kulturnim centrima uz glas, violinu i druge instrumente izvoditi svoju poeziju.

Pjesnikinje i glazbenice Ana Brnardić i Zrinka Posavec izvest će 

Multimedijalnim programom Ozvučenje poezije otvara se mogućnost doživljavanja poezije na drugačiji način. Riječ je o konceptu u kojem se spajaju glazba i poezija dviju akademskih glazbenica i pjesnikinja, a u kojem autorice istražuju veze između poezije i glazbe, između glasa koji pjeva i govori poeziju, između govorene poezije i instrumenta koji je ozvučuje. Ideja je da se ovaj inovativan pristup poeziji odvija i kroz izvedbeno-umjetnički dio i kroz razgovor s publikom o temi poezije i glazbe, te se tako potakne i doživljajni i analitički pristup poeziji kao umjetnosti.

Zrinka Posavec čita i izvodi pjesme iz zbirke „Pjevaj, Molly“ (HDP, Zagreb, 2020) i rukopisa „Maria Callas se baca u more“. Ana Brnardić čita i izvodi pjesme iz zbirki „Vuk i breza“ (Hena com, Zagreb, 2019) i „Postanak ptica“ (HDP, Zagreb, 2009). Instrumenti koji se koriste u ovom performansu su glas, violina, štapići, zvono koshi, keramička ptica (okarina). Nastupit će u osnovnim školama u Dardi i Bilju, u Gradskoj knjižnici u Vukovaru i u Centru za kulturu u Đakovu.
Njihov je projekt dio programa Ministarstva kulture i medija koji potiče čitanje i razvoj čitateljske publike.

Ana Brnardić
 pjesnikinja je, autorica pet pjesničkih zbirki, od kojih je posljednja „Vuk i breza“ (2019). Knjige poezije prevedene su joj i objavljene u Rumunjskoj, Švedskoj i Francuskoj. Uređuje knjige, piše i objavljuje književne kritike, prevodi poeziju i prozu s rumunjskog jezika, surađuje kao violinistica u različitim projektima. U njezinoj poeziji riječ je o unutarnjem doživljaju glazbe i njezine nepredočivosti. Pjesme su uređene logikom sna i bajke, pa i kad govori o svakodnevnom osobnom iskustvu. https://hrvatskodrustvopisaca.hr/index.php/hr/clanstvo/clan/ana-brnardic

Zrinka Posavec pjesnikinja je i glazbenica, objavila je dvije pjesničke zbirke, od kojih je nova „Pjevaj, Molly“ (2020). Objavila je tri samostalna glazbena albuma, ove godine „Pjesme o ljubavi i tijelu“, u izdanju Croatia Recordsa. U njezinoj se glazbi razvija susret klasičnog i tradicijskog. Bavi se etnomuzikologijom i vokalnom pedagogijom. U njezinoj poeziji tijelo je senzualni i glazbeni instrument, a pjesme ocrtavaju polje zemaljskog i karnalnog kao i težnju za njihovom sublimacijom.  https://hrvatskodrustvopisaca.hr/index.php/hr/clanstvo/clan/zrinka-posavec