Pa Salieu je pobjednik BBC Sound Of 2021

Pa Salieu je pobjednik BBC Sound Of 2021

Pa Salieu

Britansko-gambijski reper, Pa Salieu pobjednik je nove BBC-eve liste najzanimljivijih glazbenih zvijezda u usponu. Prepoznat je kao najuzbudljiviji glazbeni talent zahvaljujući svojim avanturističkim, zaraznim pjesmama s tekstovima o životu i smrti ispiriranim svakodnevicom grada Coventryja.

U siječnju 2020. Pa Salieu je objavio debitantski singl ''Frontline'', a na vrhu liste Sound of 2021, slijedi stope prethodnih pobjednika poput Adele, Ellie Goulding i Michaela Kiwanuke.

Život o kojem Pa Salieu repa je mračan i nesiguran. Prije šest godina uhićen je zbog posjedovanja noža.
"Policija je znala reći da sam u bandi. Nisam bio u bandi. Nikad nisam bio u bandi. Pokušavao sam preživjeti. Uhvatili su me s nožem kad sam imao 17 godina. Paranoičan sam od ulica.
"Upucan sam u glavu. Ljudi svakodnevno ubijaju bez obzira na to odakle je tko. Ne očekujem da će to itko razumjeti. Želim biti glas onih koji to nisu mogli razabrati, poput dvojice bliskih prijatelja koji su ubijeni.''
Četrdeset godina nakon što je bend The Specials u pjesmi ''Ghost Town'' Coventry oslikao kao grad u propadanju, Pa Salieu o njemu govori kao 'gradu nasilja'.

23-godišnji Pa Salieu, rođen je u Velikoj Britaniji (Slough), zatim je 6 godina djetinjstva proveo u Gambiji prije nego što je s 8 godina poslan u Coventry. Kažu da je njegov svježi glas ushićen i u službi je ublažavanja priča koje donosi u svojim pjesmama. Glazbeno, ima više dubine i lukavosti od većine dvodimenzionalnih hip-hop pretendenata. Njegova pametna igra riječi odvija se u inventivnom rasponu pozadina, od usporene sirene ''Frontlinea'' pjesme koja je počela svraćati pozornost na njegov rad početkom prošle godine, pa sve do mekih syntova ''More Paper'' i ritmično-lebdećeg ugođaja pjesme ''Energy''.

"Pa Salieu ima jedinstvenu perspektivu za Britaniju", kaže DJ BBC Radija 1 Annie Mac, koja je bila među 160 glasača za Sound of 2021.
"Njegove pjesme izvrsno su proizvedene, s dovoljno suzdržanosti da Paov glas zablista i ima prostora ispričati priče njegovog života. To su priče o prijateljstvu i obitelji, o nasilju, isključenju i rasizmu, koje djeluju kao bezvremenski dokaz, britanski ulični život na prijelazu u novo desetljeće ".