Pakrac: Trideseta obljetnica početka Domovinskog rata

Pakrac: Trideseta obljetnica početka Domovinskog rata Pakrac: Trideseta obljetnica početka Domovinskog rata
Arhivske fotografije prvih ratnih dana u Pakracu 1991. godine/Foto: Arhiv Grada Pakraca Arhivske fotografije prvih ratnih dana u Pakracu 1991. godine/Foto: Arhiv Grada Pakraca

fotografija HRT

Trideseta obljetnica početka Domovinskog rata u Hrvatskoj obilježit će se drugog dana ožujka u Pakracu. Prigodnom programu nazočit će hrvatski premijer Andrej Plenković, ministar obrane Mario Banožić i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske admiral Robert Hranj.

Program će u utorak 2. ožujka početi svetom misom zadušnicom za sve poginule i umrle hrvatske branitelje u 10 sati u župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije. Nakon svete mise niz toranj župne crkve bit će razvijena zastava Hrvatske, a u 11 sati predviđen je početak „Mimohoda pobjednika“ na kojem će sudjelovati samo 25 državnih zastava zbog epidemiološke situacije.

Sudionici minohoda imat će znatno kraću rutu: od ulice braće Radića, Vlade Laučana i hrvatskih velikana do Spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima na središnjem gradskom trgu bana Jelačića gdje će od 11.40 sati biti održano središnje obilježavanje, polaganje vijenaca i obraćanje uzvanika.

Ovogodišnje obilježavanje organiziraju Grad Pakrac i Udruga hrvatske policije branitelja Pakraca i Lipika u suradnji s Koordinacijom ostalih udruga proisteklih iz Domovinskog rata Pakraca i Lipika. Obljetnica će biti održana pod visokim pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske.

Domovinski, obrambeni rat u Hrvatskoj započeo je u Pakracu 1. ožujka 1991. godine oružanim sukobom hrvatskih policijskih postrojbi sa pobunjenim Srbima. Stvaranju napetosti i otvorenom oružanom sukobu prethodila je odluka Skupštine Općine Pakrac od 22. veljače o pripojenju takozvanoj SAO Krajini te je 28. veljače Ustavni sud RH poništio tu odluku.
Tadašnji načelnik pakračkog SUP-a, Jovo Vezmar, zapovjedio je mobilizaciju isključivo Srba kojima je potom podijeljeno oružje. Zatim su zajedno s naoružanim civilima razoružali policajce hrvatske nacionalnosti i preuzeli nadzor nad policijskom postajom. S policijske i općinske zgrade pobunjeni Srbi skinuli su zastavu Republike Hrvatske i postavili zastavu Republike Srbije, a na zgradu Skupštine Općine postavili su zastavu s četničkim obilježjima.

Odlukom Predsjedništva SFRJ u sukob u Pakracu uključila se i JNA čije su postrojbe poslane u Pakrac. Pobunjeni policajci i civili su se povukli u obližnju šumu iznad Pakraca odakle su na postrojbe MUP-a otvorili vatru iz pješačkog naoružanja. Hrvatski specijalci oslobodili su policijsku postaju te uklonili srpske zastave sa službenih hrvatskih objekata i vratili zastave RH.
Tijekom akcije ranjena su tri hrvatska policajca, a pripadnici MUP-a uhitili su 32 pobunjenika. Ni pola godine kasnije Pakrac je postao jedno od najkrvavijih i najključnijih bojišta Domovinskog rata. Zahvaljujući hrabrosti i odvažnosti hrvatskih branitelja nikada nije ostvaren cilj velikosrpskih ideologa da zauzmu grad i da Pakrac postane središte SAO Krajine za Zapadnu Slavoniju.

Ovogodišnje svečano obilježavanje programa započinje 25. veljače digitalnom online izložbom „Pakračka ratna (pri)sjećanja“ koja je postavljena na Internet stranicama: www.knjiznica-pakrac.hr i www.muzej-pakrac.hr.

Dio je programa bio i Dječji festival domoljubne pjesme „Croatio iz duše te ljubim“ za učenike osnovnih škola. 
Na prostoru ispred župne crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije, jučer je upaljeno „30 baklji pobjede“ kao simbol na 30 godina od početka Domovinskog rata u Hrvatskoj.

Sudionici minohoda imat će znatno kraću rutu: od ulice braće Radića, Vlade Laučana i hrvatskih velikana do Spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima na središnjem gradskom trgu bana Jelačića gdje će od 11.40 sati biti održano središnje obilježavanje, polaganje vijenaca i obraćanje uzvanika.

/tekst mojportal.hr/