Pannonian pokazuje svu raskoš urbane kulture

Pannonian pokazuje svu raskoš urbane kulture

Foto: Samir Kurtagić/Pannonian Challange

Od 30. svibnja do 2. lipnja Osijek postaje regionalno sjedište urbane kulture – uz adrenalinska natjecanja, Pannonian Challenge donosi umjetničke izložbe i odlične koncerte uz obalu Drave, koji će napraviti savršen uvod u nadolazeće, nezaboravno ljeto 2018..

Festival ekstremnih sportova u međuvremenu je postao već globalno poznat, a osim što će brojnim posjetiteljima još jednom predstaviti najbolje od ekstremnog sporta, ekstremno dobra zabava bit će upotpunjena bogatim kulturno-umjetničkim sadržajem, kao i raznovrsnim glazbenim programom", ističu organizatori: "Tako će BMX, INLINE i SKATE vladati u jednom od najboljih skate parkova u Europi, dok će velika imena regionalne glazbene scene u večernjim satima tresti dvorište kluba Vega u staroj gradskoj jezgri – prekrasnoj osječkoj Tvrđi. No, niti popratni sadržaj neće biti ništa manje spektakularan, pa će cjelokupan festival započeti upravo u umjetničkom tonu, i to zajedničkom izložbom „ekstremnih fotografa“ – Marjana Radovića, Slavena Janđela i jednog od osnivača Pannonian Challengea, Samira Kurtagića. Ova izložba 30. svibnja u Galeriji Kazamat poslužit će kao podloga partyja otvorenja samog festivala, dok će impresivni pokreti ekstremnih sportaša, uhvaćeni na fotografijama trojice umjetnika, narednih dana u punom smislu oživjeti u osječkom skate parku, na sveopće oduševljenje."
pannonian-plakat.png
Iako je 31. svibnja ponajviše rezerviran za SKATE natjecanje, kako profesionalaca, tako i amatera, toga će dana svoju raskoš pokazati i odlična hip-hop scena, koja će popularnim break dance, odnosno B-BOYING natjecanjem do kraja oduzeti dah svim prisutnima. Naime, svoj dolazak na Pannonian Challenge su već potvrdili brojni regionalni plesači, pa tako iz Slovenije dolaze Vision i Tamala, Goofy iz Novog Sada, Loosefit iz Pečuha, Dave da Rave iz Beča, Entoni iz Zagreba i lokalne, osječke uzdanice – Nito i 2nd Blind. Njihove akrobatske, pa čak i gimnastičke trikove izvedene u zaraznom ritmu hip-hopa, ocjenjivati će uvaženi međunarodni suci – Leski, Lex i Can I Rok, koji će naposljetku odlučiti i kako će biti podijeljen nemali nagradni fond od 450 eura.
Ulogu Pannonian Challengea u razvoju cjelokupne lokalne urbane kulture i hip-hop scene, objasnio je Armando El-Hag Hassan, predsjednik udruge Hip-hop Osijek i jedan od organizatora „Original Skillz Jama“, break dance natjecanja koje će se održati upravo 31. svibnja: "Posljednjih pet godina smo s cijelom pričom vrhunskog natjecanja ekstremnog sporta uspjeli uskladiti i naše prioritete, pa tako mnogi posjetitelji Pannonian Challengea u sklopu „Original Skillz Jama“ mogu vidjeti i najbolje plesače B-BOYINGA, Lockinga, Poppinga i Hip-hop Dancea iz cijele regije. Na tom natjecanju, uz naravno ples, tako budu zastupljeni i DJ-ing, MC-ing te Graffiti Art, pa nam često dolaze zainteresirana djeca, zbog kojih naposljetku u našoj udruzi i provodimo brojne radionice i događanja tijekom cijele godine- ukazuje Armando, ističući kako Pannonian Challenge izravno pomaže u odgoju novih generacija hip-hop entuzijasta. „Hip-hop je jednostavno stil života“ zaključuje Armando, prisjećajući se početaka Pannonian Challengea, kada je jedne godine na staroj lokaciji skate parka u sklopu Srednjoškolskog igrališta usred B-BOYING natjecanja iznenada nestalo struje, ali je show uz improvizaciju organizatora nastavljen, pa je i publika nastavila još energičnije navijati. Cjelokupan show je tako zbilja daleko dogurao, pa se B-BOYING natjecanje na 19. Pannonian Challengeu nikako ne smije propustiti, jer će osječka hip-hop scena naposljetku i zaokružiti cijelu priču, kada će posljednjeg dana festivala, 2. lipnja, održati i „Graffiti Jam“ na kojemu će najbolji umjetnici sa šarenim sprejevima upotpuniti dugoiščekivano BMX freestyle natjecanje.