Panonski put umjetnosti

Panonski put umjetnosti

„Sačuvati prirodu najvažnija je zadaća umjetnosti“- Nikola Faler , umjetnički voditelj projekta „Panonski put umjetnosti“.

Umjetnička akademija Osijek i Akademija umetnosti iz Novog Sada privode kraju projekt "Panonski put umjetnosti - osnaživanje suradnje i umrežavanja institucija za visoko obrazovanje na području umjetnosti i ekologije".

Projekt je počeo u svibnju prošle godine i trajat će do sredine kolovoza, a financiran je sredstvima Europske unije kroz IPA prekogranični program Hrvatska-Srbija.
Glavni rezultati projekta su Land art instalacije postavljene uz biciklističku stazu "Panonski put mira" koja se proteže od Osijeka do Subotice. Prvi od osam bicikala postavljen je danas kod Mosta dr. Franje Tuđmana u Osijeku: Bicikli će ostati će u trajnom vlasništvu općina, grada Osijeka, Parka prirode Kopački rit , Udruge Zeleni Osijek i OPG-a Ante Ursić, a kako imaju željeznu konstrukciju moguće ih je obnavljati. Najavljeno je i kako će uskoro biti objavljen katalog radova nastalih u sklopu projekta. 

Voditeljica projekta u ime Umjetničke akademije u Osijeku Kristina Babić na konferenciji za novinare rekla je da je zahvaljujući „Panonskom putu umjetnosti“ ostvarena i trajnija suradnja s Parkom prirode Kopački rit gdje će studenti Akademije imati galeriju na otvorenom.