Papuk Extreme Challenge

Papuk    Extreme     Challenge

Od 1. do 3. lipnja na papučkim obroncima uz izletište „Jezero“ održat će se prvi Papuk Extreme Challenge – prema riječima organizatora, najveći sportsko-turističko-gastronomski festival koji je ikad održan u Hrvatskoj .

"Kako spojiti 7 sportova u 3 dana, spojiti sport, gastronomiju, prirodu i kulturu u jedno, razbiti mit o ravnoj Slavoniji, pružiti, ne samo Slavoniji, već i cijeloj Hrvatskoj događaj koji se nikada dosada nije dogodio, privući preko 2000 ljudi u gradić Orahovicu i brdo Papuk?" - potaknuti upravo time Plivački je klub Orahovica, u suradnji s gradskom upravom organizirao Papuk Papuk Extreme Challenge.
Glavni događaj manifestacije je Prvenstvo hrvatske u kros triatlonu koji je izborna utrka za odlazak na Svjetsko prvenstvo u Dansku. Još neka od sportskih događanja su Papučki maraton, Prvenstvo Slavonije i Baranje u daljinskom plivanju, Viking Warrior Race (utrka sa zaprekama), MTB maraton te MTB spust.
"Uz sportske događaje od petka do nedjelje (trail i treking trčanje, biciklističke utrke, daljinsko plivanje, utrke sa zaprekama za najmlađe i Downtrek) bit će održani razni koncerti, kampiranje na Orahovačkom jezeru, igre za najmlađe, ponuđeni gurmanski specijaliteti Slavonije i Baranje, bit će tu kino na otvorenom, izložbe slika i fotografija", najavljuje Ada Tikvan, direktorica utrke.
Budući da se istoga vikenda održava i 50. Orahovačko proljeće posjetitelje očekuju i razna kulturna događanja - akustične večeri pod zvijezadama, kino na otvorenom, Sajam nakita Arsor, nastup 12 Kulturno umjetničkih društava, koncerti raznih poznatih glazbenika, tradicionalna cvjetna povorka djece osnovnih i srednjih škola iz cijele Slavonije, likovne izložbe te predavanja poznatih sportaša, neka su od njih.
"Nešto čime se posebice ponosimo je činjenica da će cijeli festival biti realiziran kao jedna velika eko bajka", kaže Nives Smolčić. "Svi štandovi na natjecanjima, zone izmjene i feed zone bit će izrađeni isključivo od drveta. Sav otpad koji bude bačen tijekom festivala će biti pokupljen iz prirode te odgovorno zbrinut kao i sve trake za označavanje staze. Sve ćemo ostaviti onako kako smo i našli kako bismo pokazali našim natjecateljima te svim ostalim sudionicima festivala važnost očuvanja okoliša koji je, ništa drugo, nego istinski dar od Boga", ističe Smolčić, koordinatorica promocije Papuk Extreme Challengea.
Hrvatske su željeznice osigurale poseban vlak Papuk Extreme Challenge koji će prevesti sve sudionike manifestacije s Glavnog kolodvora u Zagrebu do Orahovice.

Sportske priredbe:
1. Triatlon klub Swibir iz Zagreba (subota i nedjelja) :
-Prvenstvo Hrvatske u kros triatlonu i kvalifikacije za Svijetsko prvenstvo (100 sportaša)(subota)
-Prvenstvo Hrvatske u super sprint kros triatlonu (100 sportaša)(nedjelja)
2. Baraber Extreme team iz Belišća (subota): 
-Papučki maraton, trail (10, 21 i 42 km) (300-800 sportaša)
3. Biciklistički Klub Lood iz Orahovice (subota): 
-MTB maraton (100-200 sportaša)
4. Plivački klub Orahovica (nedjelja): 
-Kup Hrvatske i Prvenstvo Slavonije i Baranje u daljinskom plivanju (100-300 sportaša)
5. DRSV Viking iz Feričanaca (petak i nedjelja): 
-Viking warrior race za osnovnoškolce (utrka sa zaprekama) (500 učenika)(petak)
-Viking warrior race (dobne skupine) (utrka sa zaprekama) (300 sportaša)(nedjelja)
6. Aktiv-OS, Razvojno sportska akademija iz Osijeka (petak-nedjelja): 
-Sportski kamp za djecu (100-200 djece)
7. BK Weekend Warriors (nedjelja):
-MTB spust (100 sportaša)
8. Jaglac + udruga iz Slatine (subota):
-štafete (30-50 sportaša)
9. Kup Hrvatske u preponskom jahanju KK Đakovo (nedjelja prije manifestacije)
10. Planinarsko društvo Orahovica
-Slet planinara i zajednički obilazak staza (500 sudionika)
11. Izviđači Osijek
-Kamp izviđača Slavonije i Baranje (100 sudionika)
12. Ribičko društvo Šaran-Orahovica
-Kup Grada Orahovice u pecanju
13. Nogometni klub Papuk
-Nogometni turnir