ParkirOs: Invalidska kolica na parkirnim mjestima u Županijskoj ulici

ParkirOs: Invalidska kolica na parkirnim mjestima u Županijskoj ulici ParkirOs: Invalidska kolica na parkirnim mjestima u Županijskoj ulici

fotografije Amoreta Bajto

Osječka Udruga UPiT organizirala je akciju u sklopu projekta ParkirOS kojom želi aktualizirati temu zloporabe parkirnih mjesta namijenjenih osobama s invaliditetom. Akcija je održana u Županijskoj ulici kod okretišta, a na parkirnim su mjestima danas bila - invalidska kolica.

Na parkiralištima uz okretište u Županijskoj ulici teško je naći slobodno mjesto. Svima koji žele u gradsko središte to je veliki problem, a postaje još veći kada ste u invalidskim kolicima a mjesta namijenjena invalidima- već zauzeta. "Danas su na tim mjestima invalidska kolica", kaže nam Mario Tovarnič, voditelj projekta ParkirOs, "kako bi sve nesavjesne vozače upozorili na problem invalida". Uz nesavjesne vozače, članove obitelji, rođake i prijatelje koji posuđuju invalidske iskaznice, problem je i zakon koji posjedovanje iskaznice dopušta brojnim kategorijama invalida, kaže nam predsjednik Udruge paraplegičara i tetraplegičara Osječko-baranjske županije Danijel Balažić.

Udruga paraplegičara i tetraplegičara Osječko-baranjske županije poznatija pod skraćenim nazivom UPIT osnovana je u prosincu 2007.  Osnovni ciljevi udruge su vezani za podizanje razine životne kvalitete osoba sa paraplegijom i tetraplegijom njihove integracije u društvo i prezentacija mogućnosti ove kategorije osoba sa invaliditetom. U sklopu projekta radili su volonteri koji su građanima dijelili letke na kojima su poruke o tome koliko je to invalidima veliki problem, zašto ta parkirna mjesta tamo postoje i zašto su toliko važna.

 

 Invalidi u Županijskoj FINAL