Pastirska poruka nadbiskupa Hranića

Pastirska poruka nadbiskupa Hranića

Foto: Ž. Bačić

Nadbiskup metropolit đakovačko- osječki Đuro Hranić u ovogodišnjišnjoj je božićnoj pastirskoj poruci pozvao obitelji da se odluče na udomljavanje i pruže djeci ozračje obiteljskoga sklada i topline.

Msgr. Đuro Hranić ističe kako o svjetlu božićnoga otajstva na možemo ostati ravnodušni ni prema nepovoljnim demografskim kretanjima i starenju stanovništva te kako ne smijemo dopustiti da u našoj sredini nema mjesta za one koji trebaju dom. Ne smijemo biti sebični i komotni, trebamo se otvoriti, biti hrabri i pružiti djeci dom: "Naše vrijeme i hrvatsko društvo imaju potrebu za Marijom i Josipom, za osobama koje su spremne poput njih staviti se u službu djeteta, bilo da je riječ o vlastitoj biološkoj djeci, udomljenoj ili posvojenoj. Trebamo se osloboditi vlastite komotnosti i sebičnosti  te snagom vjere izići iz sebe i svoj život i pastoralno djelovanje dodatno otvoriti djetetu Isusu i daru života". Na pitanje novinara o nasilju u školama i izvan njih, nadbiskup je odgovorio kako se ono svakodnevno unosi u djecu filmovima i igricama, a tome je dodao i kritiku saborskim zastupnicima rekavši kako je ono što se događa u sabornici sramotno te da je i njihovo ponašanje nasilje. Odgovorio je i na prijepore oko zahtjeva za udomljavanje istospolnih parova. Dodao je kako poštuje svakoga, ali da dijete treba imati oca i majku. 
U čestitki u ime nadbiskupa metropolita u miru Marina Srakića i svoje osobno, nadbiskup Đuro Hranić dodaje kako "udomiti dijete i osigurati mu odrastanje u obiteljskom okruženju, pružiti mu iskustvo obiteljskog zajedništva i solidarnosti , snažan je izraz i svjedočanstvo kršćanske vjere i ljubavi  te istinski put zahvale Bogu, koji se rodio kao dijete za koje nije bilo mjesta u svratištu".