Pećušak :"Plin u ove zime neće poskupjeti, a opskrba je sigurna"

Pećušak :"Plin u ove zime neće poskupjeti, a opskrba je sigurna" Pećušak :"Plin u ove zime neće poskupjeti, a opskrba je sigurna"

foto Sanja Račić

Opskrba plinom je sigurna, a ove zime građani će ga plaćati po zaštićenoj cijeni, rečeno je na trodnevnom međunarodnom skupu o prirodnom plinu, toplini i vodi „Plin 2017" koji je na Poljoprivrednom fakultetu u Osijeku okupio 360 stručnjaka i znanstvenika iz zemlje i inozemstva.

Potpuno ukidanje regulacije krajnje cijene plina za kupce europski je trend, iako, podsjetio je direktor Sektora za plin i naftu Hrvatske energetske regulatorne agencije Nikola Vištica postoji i drukčija praksa: "Europske i druge direktive ukazuju da je najbolji slobodni odnos pounde i potražnje, ali postoje brojne zemlje koje i dalje reguliraju cijene prema određenim kategorijama kupaca-negdje za kupce iz kategorije industrije, a negdje za kućanstva. Kada je vrijeme za donošenje takvih odluka? Ovisi o kretanjima na tržištu. HERA ne donosi zakone. Mi sudjelujemo u njihovom stvaranju." Razgovaralo se i o tehnologiji distribucije plina. Direktor tvrtke HEP-PLIN-a d.o.o Damir Pećušak najavio je uvođenje pametnih brojila: "U budućnosti možemo očekivati "pametna" brojila. Građani će u svakom trenutku moći doći do informacije kolika je njihova potrošnja i neće, kao do sada, biti ograničeni na mjesečno fizičko očitavanje samih brojila." 

Radovi sudionika skupa podijeljeni su u četiri tematski cjeline: "Plin i plinska tehnika", "Energetika i toplinska tehnika", "Voda" te "Konstruiranje i proizvodne tehnologije", a organizirana su i dva okrugla stola: "Primjena infracrvene termografije u tehnici" i "Potpuna deregulacija tržišta plina od 1. travnja 2018?".  

Skup o plinu u Osijeku se održava od 2003. godine u organizaciji HEP Plina, Strojarskog fakulteta u Slavonskom Brodu, Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera i Tehničkog fakulteta Pollack Mihály, Sveučilišta u Pečuhu. 

 

Nikola Vištica, HERA-a

Damir Pećušak, HEP-PLIN d.o.o

Pero Raos, suvoditelj konferencije