Pedeset godina Graditeljsko - geodetske škole u Osijeku

Pedeset godina  Graditeljsko - geodetske škole u Osijeku Pedeset godina  Graditeljsko - geodetske škole u Osijeku
foto Ž. Kovačević foto Ž. Kovačević
foto Ž. Kovačević foto Ž. Kovačević
Anušić, Psihistal (foto Ž. Kovačević) Anušić, Psihistal (foto Ž. Kovačević)

foto Ž. Kovačević

Zgrada Graditeljsko-geodetske škole, na Drinskoj ulici u Osijeku, sagrađena prije 40 godina, nedavno je u potpunosti energetski obnovljena sredstvima Osječko – baranjske županije uz potporu fondova iz Europske unije.

Popularna "Građa" jedna od 19 zgrada osnovnih i srednjih škola na području Osječko-baranjske županije koje su obuhvaćene projektom energetske obnove. Župan Ivan Anušić sa suradnicima danas je u povodu 50. obljetnice škole govorio na svečanosti u holu škole, istaknuvši kako je su zanimanja za koja se školuju učenici te škole, nakon krize, ponovo zanimanja budućnosti. Vrijednost radova na Graditeljsko-geodetskoj školi Osijek iznosi 10.061.660,31 kuna, od kojih 6.031.539,00 kuna sufinancira Europska unija, 3.183.879,63 kuna Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU, a Županija 846.241,68 kuna. Škola će nakon obnove trošiti i do 85 posto manje toplinske energije i preći će iz energetskog razreda E u B. Tu srednju školu pohađa 400 učenika raspoređenih u 19 odjeljenja, s time da su ove godine upisana sva zanimanja, od zidara i keramičara do arhitektonskog i građevinskog tehničara.
"Istina je da smo ponovo "in". Zanimanja koja su do nedavno bila zanemarivana na tržištu vrijede puno više tako da i zanimanje za njih raste. "Rukama" se sada može zaraditi i do 8 tisuća kuna, a kada još "proizvodite" odlične kadrove zadovoljstvo i učenika i profesora raste. Naši su nas učenici i profesori su nas već navikli da imao prvake geodete, a sada imamo i dva najbolja zidara u Hrvatskoj!", pohvalio se ravnatelj škole Darko Psihistal.