"Đakovački vezovi": "Slavonac sam i time se ponosim"

"Đakovački vezovi": "Slavonac sam i time se ponosim" "Đakovački vezovi": "Slavonac sam i time se ponosim"

Pedeset i prvi "Đakovački vezovi" trajat će od 3. lipnja do 9. srpnja. Za ovogodišnju je priredbu osmišljen raznolik kulturnii, glazbeni, zabavni i gastro program. Središnje su priredbe početkom srpnja. Kroz mnogobrojna različita događanja okupit će više tisuća sudionika iz zemlje i inozemstva.

 

Đakovački vezovi danas su dobro poznata i afirmirana manifestacija izvornog narodnog folklora. Prvi Đakovački vezovi održani su 2. i 3. srpnja 1967. godine kao specifična prigodna turističko-kulturna manifestacija u povodu Međunarodne godine turizma. Inicijator za osnivanje Đakovačkih vezova bio je dr. Zvonimir Benčević, a već prva manifestacija doživjela je velik uspjeh.

 

 dj-vezovi-nedjelja-080712.jpg

U subotu 3. lipnja 10. folklornom manifestacijom „SELO MOJE NA BRDAŠCU“ u Kuševcu i smotrom KUD-ova „LIPANJSKE VEČERI 2017.“ u Kondriću,  započinju prvi programi 51. Đakovačkih vezova koji se održavaju pod geslom „Slavonac sam, time se ponosim!“ te pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, Sabora Republike Hrvatske i Vlade Republike Hrvatske.

51. Đakovački vezovi trajat će od 3. lipnja do 9. srpnja 2017., a kroz mnogobrojna različita događanja okupit će više tisuća sudionika iz zemlje i inozemstva.

Organizatori Đakovačkih vezova su Grad Đakovo i Turistička zajednica Grada, a pokrovitelji Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Ministarstvo turizma Republike Hrvatske, Ministarstvo poljoprivrede Republike Hrvatske, Ministarstvo obrane Republike Hrvatske, Osječko-baranjska županija, Hrvatska turistička zajednica i Turistička zajednica Osječko-baranjske županije.

I nakon pola stoljeća Vezovi nastavljaju na čvrstim temeljima koje su zacrtali osnivači Vezova na čelu s dr. Zvonimirom Benčevićem. Temelje se na izvornosti folklora u svim njegovim sastavnicama, regionalnom karakteru manifestacije, širokoj podršci građana Đakova, Đakovštine ali i cijele Hrvatske te na atraktivnim lokacijama na kojima se održavaju. Tako će ove godine udarni vezovski vikend započeti svečanim otvaranjem „Slavonac sam time se ponosim!“ 7. srpnja  na novouređenom Strossmayerovom trgu, u izravnom prijenosu na 1. programu Hrvatske televizije.

Svečano otvaranje vratit će nas u vrijeme početka 19. stoljeća, velikog procvata Đakova, u vrijeme kada se Slavonci prvi puta susreću s lipicancima, koji su danas jedan od simbola Slavonije.

Hrvatska televizija će prenositi i svečani mimohod sudionika 9. srpnja 2017., a 51. Đakovački vezovi završit će programom „Slavonijo, zemljo plemenita“ i izborom najbolje nošenog narodnog ruha. Osim niza programskih sadržaja, Vezove i ove godine prate vezovska tiskana izdanja, među kojima prednjači tradicionalna Revija.

SREDIŠNJE PRIREDBE 

7.7.2017.(petak)

Pučko crkveno pjevanje

Svečano otvaranje 51. Đakovačkih vezova - Strossmayerov trg ispred katedrale

Glazbeni program – Vezovski šator

 

8.7.2017. (subota)

Đakovština u pjesmi i plesu / Nastup gostujućih skupina - Pozornica u Strossmayerovom parku

Glazbeni program – Vezovski šator

 

9.7.2017. (nedjelja)

Svečana povorka sudionika ulicama Đakova - Od Malog parka do Strossmayerovog parka (folklorne skupine, svatovske zaprege i jahači)

Međunarodna smotra folklora, Smotra folklora Hrvatske, Smotra folklora Slavonije i Baranje - Pozornica u Strossmayerovu parku

“Slavonijo, zemljo plemenita” - Pozornica u Strossmayerovu parku - Izbor za najbolje nošeno narodno ruho (djevojke, snaše, momci i bećari)

Glazbeni program – Vezovski šator