Penava: "O prosvjedima kada za to dođe vrijeme"

Penava: "O prosvjedima kada za to dođe vrijeme"

Foto: HRT

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava izjavio je da će o eventualnim novim prosvjedima u Vukovaru govoriti kada za to dođe vrijeme, a svoj odnos s premijerom i predsjednikom HDZ-a Andrejom Plenkovćem rješavat će unutar stranke.

Penava je nakon susreta s ministricom za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesnom Bedeković rekao novinarima da će o prosvjedima na vrijeme dobiti potpunu informaciju, a na upit hoće li se danas naći s Plenkovićem na otvorenju 54. Vinkovačkih jeseni odgovorio je da između njega i premijera nije bilo nikakvih problema u komunikaciji, te da će se vidjeti "ako bude mogućnosti".
Vukovarski gradonačelnik komentirao je i svoju objavu na društvenim mrežama o ponovljenom suđenju Marijanu Živkoviću, ocu dvaju sinova poginulih u agresiji na Vukovar, zbog razbijanja dvojezičnih ploča na zgradi Policijske postaje Vukovar tijekom prosvjeda u rujnu 2013. godine. "Sramim se institucija ove države i osoba koje ih vode na ovakav način", napisao je Penava, zbog čega ga je kritizirao i ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković.
U toj je objavi podsjetio na članak 58. Ustava o posebnoj skrbi države prema zaštiti branitelja, ratnih vojnih invalida, udovica, roditelja i djece poginulih branitelja, te uputio kritike na račun sutkinje ocijenivši da bi "stav svakog suca u postupku u kojem sudi trebao biti službeni stav hrvatskog pravosuđa i Republike Hrvatske".
"Objava je vrlo precizna, pogađa srž, bit stvari, ona je jasna i nedvosmislena i to je sve što po tom pitanju mogu reći jer je objava sročena na način da se s njom ne može manipulirati", ustvrdio je Penava. Upitan o odluci Ustavnog suda o rješavanju pitanja nacionalnih manjina u vukovarskom Statutu, Penava je najavio da će se o toj problematici na Gradskom vijeću razgovarati tijekom listopada.
Zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić poručio je da poziciju vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave treba promatrati iz pozicije Vukovara, a ne Zagreba. "Vukovar je rak rana Hrvatske, simbol stradanja hrvatskog naroda i poziciju gospodina Penave treba gledati iz pozicije Vukovara a ne iz pozicije Zagreba", rekao je Brkić novinarima u Hrvatskom saboru. Na novinarski upit je li to sukob s premijerom Andrejom Plenkovićem odgovorio je negativno.
"Ako jedan član stranke javno i ustrajno polemizira s njezinim vodstvom, to je klasična definicija unutarstranačkih sukoba. Vidjet ćemo koliku toleranciju ima HDZ na takve stvari. Oni će očito kalkulirati jer se radi o gradonačelniku Vukovara. To je možda i na neki način dogovoreno da se svi skupa pomire te da nešto više glasova desnice dobije njihova predsjednička kandidatkinja, a ne netko drugi", komentar je SDP-ovca Arsena Bauka.