Penava s predstavnicima Udruge zagrebački dragovoljci branitelji Vukovara

Penava s predstavnicima Udruge zagrebački dragovoljci branitelji Vukovara

tekst i foto Hrvatski radio Vukovar

U sklopu Festivala domoljubnog filma "Gordan Lederer" u četvrtak će se u Rodnoj kući Lavoslava Ružičke održati premijera dokumentarnog filma "Vukovarske stope zagrebačkih dragovoljaca" tim je povodom Gradonačelnik Vukovara primio predstavnike Udruge zagrebački dragovoljci branitelji Vukovara.

Dokumentarni film Vukovarske stope zagrebačkih dragovoljaca govori o zagrebačkim dragovoljcima koji su branili Vukovar 1991. godine, motivima zbog kojih su ostavili sigurnost svojih domova i krenuli u opkoljeni Vukovar, ali i o tome tko su zagrebački dragovoljci branitelji Vukovara, gdje su bili prije dolaska u Vukovar, zašto i gdje su ratovali i gdje su danas.

Povodom premijere dokumentarnog filma gradonačelnik Vukovara Ivan Penava primio je predstavnike Udruge zagrebački dragovoljci branitelji Vukovara te pritom zahvalio Udruzi: "Udruga na razne načine doprinosi Vukovaru kroz čuvanje sjećanja na Domovinski rat, na vrijednosti Domovinskog rata, promoviranje istine o Domovinskom ratu i upravo je ovaj filmski uradak na tome tragu. Trud i rad kompletne Udruge zagrebački dragovoljci branitelji Vukovara tijekom 1991. kada je bilo najteže, ali i sve ove godine nakon rata služi na čast ne samo članovima Udruge, nego i Zagrebu, Vukovaru i cijeloj državi", rekao je Penava.

Više je o samome filmu rekla autorica i scenaristica filma Zorica Gregurić: "Vukovarske stope zagrebačkih dragovoljaca su nastale na ideji da moramo sačuvati istinu o Domovinskom ratu, o onome što se doista događalo. Nažalost, svjesni smo da se dosta izopačuju njegove vrijednosti i da se stvara jedna sasvim druga slika o Domovinskom ratu i hrvatskom ratniku. Smatrali smo da ono što se događalo treba primjereno i prikazati", istaknula je Gregurić. Redateljica je filma Gordana Pintarić, a producent Hrvatski domoljubni film produkciju je radio Goran Fistrić.

Domoljubni festivala "Gordan Lederer" zamišljen je kao putujući festival koji prenosi filmove nezavisnih autora rekao je organizator festivala Marijan Capek: "Kad govorimo o zagrebačkim braniteljima i dragovoljcima Domovinskog rata, moramo znati da su to stvarno, po meni istinski heroji i to zato jer nisu došli ni s jednom jedinicom, došli smo samostalno na poziv Vukovara i Vukovaraca", rekao je Capek.