Perivoj hrvatskih velikana- Rondel učenika gimnazija u Osijeku

Perivoj hrvatskih velikana- Rondel učenika gimnazija u Osijeku Perivoj hrvatskih velikana- Rondel učenika gimnazija u Osijeku

foto M.Kralj/HRT Radio Osijek

Biste biskupa Josipa Jurja Strossmayera, nobelovaca Lavoslava Ružičke i Vladimira Preloga, prirodoslovca Mije Kišpatića čine prvi osječki Rondel velikana a njima u čast predstavljena je danas monografija Perivoj hrvatskih velikana- Rondel učenika gimnazija u Osijeku.

Rondel, uz spomen na istaknute pojedince, predstavlja i izniman doprinos urbanističkom, arhitektonskom i hortikulturnom urbanom uređenju grada Osijeka u prostoru glavnog pješačkog pristupa Tvrđi a sve govori da će ovaj projekt Družbe Braća Hrvatskoga Zmaja u perspektivi dobiti i nove sadržaje, zaključuje u predgovoru veliki meštar Družbe Nevio Štetić a toga je mišljenja i profesor emeritus i jedan od urednika monografije Antun Tucak koji je istaknuo da i postoji njihov idejni projekt da se u parku uz Rondel, s obje strane, postave još tri rondela. 

    20190416_120523.jpg

Monografija sadrži osvrt na osječke velikane, njihove biografije, tijek izgradnje Rondela, bogato je ilustrirano i vrijedno izdanje, istaknula je  prof. dr. sc. Ružica Pšihistal. Urednici monografije su Andrija Mutnjaković i Antun Tucak. Družba Braća Hrvatskoga Zmaja, nakon obnove svoga djelovanja 1990., aktivnošću Zmajskog stola u Osijeku ostvarila je suradnju s mnogim institucijama i donatorima a, kako je istaknuto, Rondel je jedan od kompleksnijih projekata.

     20190416_120532.jpg