"Pet do dvanaest" u Osijeku: Blokira li se rad civilnog društva?

"Pet do dvanaest" u Osijeku: Blokira li se rad civilnog društva? "Pet do dvanaest" u Osijeku: Blokira li se rad civilnog društva?

Udruge civilnog društva u hrvatskim gradovima, među kojima je i Osijek, okupljaju se danas na prosvjedima protiv odluke Vlade o smanjenju sredstava za rad. Predstavnici desetak udruga, volonteri i korisnici programe i projekata tih udruga okupili su se na središnjem osječkom trgu.

"Udruga Dokkica jedan je od organizatora tog prosvjeda kojim se želi upozoriti da će smanjenje sredstava ograničiti pa čak i blokirati rad udruga", rekla je u izravnom javljanju u program Radio Osijeka predsjednica Dokkice, Ines Novak. Osim Osječana, prosvjedovat će i Zagrepčani, Riječani, Dubrovčani, a u isto vrijeme kad i u Osijeku prosvjedovat će i udruge u Belišću. "Udruge civilnog društva", pojašnjava Ines Novak, "našle su se u nezavidnoj situaciji kada je Vlada smanjila sredstva od igara na sreću Nacionalnoj zakladi za razvoj civilnog društva što znači da će manje novca dobiti i sve udruge potpisnice ugovora s Nacionalnom zakladom. Riječ je o 600 ljudi u udrugama koji će izgubiti svoje plaće, ali i o korisnicima programa i projekata tih udruga, a njih je više od stotinu tisuća. Današnjim skupom želimo ukazati na značaj segmenta civilnog društva, jer bez njega - nema napretka," istaknula je Novak.
U ovom trenutku brojnim udrugama koje su ostvarile podršku Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva, zbog ukidanja dijela odobrenih sredstava, a sukladno Odluci o preraspodjeli sredstava unutar dijela prihoda od igara na sreću za 2016. godinu, upitna je opstojnost, a to znači i nemogućnost pružanja podrške brojnim korisnicima programa koje te udruge provode. U razvijenim demokratskim društvima udruge su partneri vladama u provedbi javnih politika, nositelji pozitivnih promjena i provoditelji izvaninstitucionalnih programa koji predstavljaju snažan doprinos u brojnim područjima društva, čiji korisnici zadovoljavaju svoje potrebe sukladno ljudskim pravima koja su im Ustavom zajamčena, a koje se ne mogu zadovoljiti samo državnim sektorom.
13282445_1147713218625902_903027545_o.jpg

5 do 12