Pet godina mirovne Nagrade „Krunoslav Sukić“

Pet godina mirovne Nagrade „Krunoslav Sukić“ Pet godina mirovne Nagrade „Krunoslav Sukić“

Veselinka Kastratović i Barbara Matejčić dobitnice su ovogodišnje Nagrade za promicanje mirotvorsta, nenasilja i ljudskih prava, dok su priznanja „Krunoslav Sukić“ dodijeljena Dušku Kostiću, Građanskoj inicijativi „Srđ je naš“ te knjigama „Zrcalo sjećanja i „Knjigocid.

Nagrada za promicanje mirotvorsta, nenasilja i ljudskih prava je ove godine dodijeljena Veselinki Kastratović za dvadesetogodišnju hrabru, ustrajnu, ljudsku i profesionalnu posvećenost poslijeratnoj izgradnji mira u ratom pogođenim dijelovima Hrvatske i u regiji. „Neprocjenjiva je vrijednost njezine nesebične podrške kojom pridonosi očuvanju ljudskog dostojanstva prognanih i izbjeglih, povratnika, stradalnika i žrtava ratnih zločina, kao i stvaranju društvenog ozračja i političkog okvira za transformaciju totalitarnog i ratnog u demokratsko i miroljubivo društvo“, stoji u obrazloženju.

sukic_cr_04.jpg

Ista nagrada ove je godine dodijeljena i Barbari Matejčić za njezinu društveno odgovornu i hrabru zauzetost putem izvrsnog istraživačkog novinarskog rada. „Svojim istraživanjem i pisanjem čini vidljivim nepriznate nepravde vezane uz društvenu isključenost, nejednakost i negativne posljedice ratnog nasilja, ali i nastojanja koja povezuju ljude prema zajedništvu u solidarnosti“.
Priznanje za promicanje mirotvorstva, nenasilja i ljudskih prava u lokalnoj zajednici dodijeljeno je Dušku Kostiću iz Belog Manastira za njegovu posvećenost osanživanju Romske zajednice za integraciju putem poticanja cjeloživotnog učenja, putem podrške onima u zajednici koji su najranjiviji, posebno mladima, putem povezivanja ljudi kroz suradnju i solidarnost, kao i vlastitim primjerom stalnog učenja i radosti življenja.
Priznanje za nenasilnu akciju godine „Krunoslav Sukić“ dodjeljeno je građanskoj inicijativi „Srđ Je Naš“ za nadahnuto, nenasilno, kreativno i sustavno mobiliziranje, okupljanje, aktiviranje i suradnju građana i građanskih udruga u zalaganju za očuvanje javnog dobra i prava građana da sudjeluju u odlučivanju kada su u pitanju javna dobra. Ova je inicijativa nadmašila okvire lokalne zajednice, primjer je iz kojeg se uči.
Priznanje „Krunoslav Sukić“ za knjigu godine dobila su dva autora – Ante Lešaja za „Knjigocid“ te Miroslav Volf za „Zrcalo sjećanja.“


U obrazloženju se navodi kako je „Knjigocid“ plod višegodišnjeg temeljitog istraživanja i dugotrajnog rada Ante Lešaje na dokumentiranju uništavanja knjiga tijekom ranih 90-tih – činjenice koje treba iznijeti na svijetlo dana, i potaknuti rasprave oko interpretacije kulturološke i politikče paradigme koja je u osnovi tog fenomena destrukcije. „Zrcalo sjećanja“, ispravno sjećanje u nasilnu svijetu, Miroslava Volfa teološko je meditativna knjiga koja vjernicima, kršćanima, „nudi promišljanje politike dobroga, „ispravnoga pamćenja“ koji otvara prostor opraštanju i pokajanju“.

Obilježavanja pete obljetnice nagrade “Krunoslav Sukić” održava se pod pokroviteljstvom predsjednika RH Ive Josipovića.