Pionirski pothvat hrvatskih nefrologa

Pionirski pothvat hrvatskih nefrologa

Dogovoren je nov pristup u prevenciji razvoja karcinoma kod bolesnika s endemskom nefropatijom - teškom upalnom bolešću bubrega, a prvi u svijetu počet će ga primjenjivati hrvatski liječnici.

Silno je to važno jer je pojavnost karcinoma mokraćnoga sustava kod nefropata čak 55 puta češća nego kod drugih dijaliziranih pacijenata. U Slavonskome Brodu, gdje djeluje i Hrvatski centar za endemsku nefropatiju, aktivno su uključeni u ovaj novi  pothvat.

Naime, žarište endemske nefropatije u Hrvatskoj zapadni je dio Brodsko posavske županije i to 14 sela: Šumeće, Slavonski Kobaš, Brodski Varoš, Pričac, Lužani, Živike, Stupnički Kuti, Zbjeg, Malino, Slobodnica, Kaniža, Banovci, Bebrina i Dubočac. Posljednjih desetak godina intenzivno se istražuje uzrok te neizlječive bolesti poznate pod nazivom nefritis (u brodskom Posavlju kobaška bolest), a nakon svih teorija koje su kao uzrok navodile teške metale, vodu, olovo, raznorazne plijesni…, napokon je - i na temelju drugih istraživanja u svijetu - sumnja pala na biljku Aristolochiju clematitis (vučju stopu ili vučju šapu) kao vjerojatnog uzročnika. Rezultat je to zajedničkog američko-hrvatskog znanstvenog projekta kojim je otkrivena povezanost izloženosti vučjoj stopi i endemske nefropatije te karcinoma mokraćovoda, koji je u četrnaest sela brodskog Posavlja (s približno jedanaest tisuća tisuća mještana) pedeset pet puta češći nego u ostatku Hrvatske.

Predsjednik Hrvatskog centra za endemsku nefropatiju, dr. Ninoslav Leko, ističe kako je na posljednja dva nefrološka kongresa sa sigurnošću je potvrđeno da je endemska nefropatija prouzročena tim korovom koji raste u žitu. Postavilo se pitanje prijavljivanja sličnih slučajeva i iz drugih dijelova svijeta jer vučja stopa raste svuda. Tako se počelo u Kini, Alžiru, Francuskoj, na Dalekom istoku, u Vijetnamu… pojavljivati i prijavljivati bolesti koje imaju istu sliku kao endemska nefropatija - pojašnjava dr. Leko razloge zbog kojih ubuduće stanovnici brodskog Posavlja "ne moraju biti anatemizirani”.

 

Sada se valja boriti s posljedicama i hrvatski su liječnici pronašli novu metodu.