Pješačenje od Iloka do Dubrovnika

Pješačenje od Iloka do Dubrovnika

Nakon što je prepješačio Pacific Crest Trail Nikola Horvat je uvidio sve razmjere i pozitivnost takve jedne hodačke staze za mentalno i fizičko zdravlje pojedinaca, te u suradnji s ljudima iz Udruge koju je osnovao krenuo trasirati i pripremati jedan takav put u Hrvatskoj.

Udruga Long Distance Trail Hrvatska i Nikola Horvat – prvi Hrvat koji je prehodao Pacific Crest Trail – 4.300 kilometara uzduž zapada SAD-a 30. travnja 2018. u 10 sati kreću na put od Iloka do Dubrovnika (2.280 kilometara).

Nakon što je prepješačio Pacific Crest Trail Nikola Horvat je uvidio sve razmjere i pozitivnost takve jedne hodačke staze za mentalno i fizičko zdravlje pojedinaca, te u suradnji s ljudima iz Udruge koju je osnovao krenuo trasirati i pripremati jedan takav put u Hrvatskoj. Nazvali su ga Croatian Long Distance Trail. Nakon dvije godine mukotrpnog rada CLDT je najzad spreman da se na njega otisnu prvi hodači: Branko Maretić Dečina – umirovljeni specijalac, Matt Bisenius – Nikolin prijatelj s Pacific Crest Traila, Amerikanac, te Nikola Horvat – za sada jedini hrvatski thru hiker (onaj koji je u cijelosti prehodao jedan long distance trail).

Hodanje će trajati 100 dana i u 90% vremena izbjegavaju se asfaltne ceste. Takav vid outdoor aktivnosti je novost u našim krajevima, ali ne i u svijetu. Na tisuće ljudi se otiskuje na višemjesečne hodnje divljinom otkrivajući sami sebe, svoje vrline i slabosti, postajući boljim ljudima. Sada jedan takav put ima prilike zaživjeti i u Hrvatskoj. Podržite medijski ovu neprofitabilnu priču koja je plod nesebičnog zalaganja skupine zaljubljenika u hodanje i prirodu.

Više o svemu potražite na sljedećim linkovima:

www.cldt.hr

https://www.facebook.com/cldt.hr/

https://www.youtube.com/watch?v=-7mF4ov6dDM&t=3s

https://www.youtube.com/watch?v=-eWQI83l5GM&t=177s

CLDT info trase: Kreće se iz Iloka – najistočnije točke Hrvatske, prolazi se kroz Vukovar, Osijek, Našice pa preko Papuka i Bilogore do Virovitice i Koprivnice. Potom se ulazi na Kalnik i ide se sjeverno do najsjevernije točke RH – Svetog Martina na Muri. Nakon toga se ide južno preko Međimurja, Strahinjčice i Ivanščice, Zagorja i Medvednice. Potom slijedi Žumberak, Gorski Kotar, te se preko Klane ulazi u Istru gdje se Istarskim planinarskim putem dolazi do Savudrije – najzapadnije točke RH. Potom preko Pazina, Labina i Učke se zaobilazi Rijeka te se kreće u planine Sjevernog i Južnog Velebita. Nakon Sinjala – što je najviša točka RH ide se na Svilaju, Kozjak i Mosor, a potom na Omišku Dinaru i Biokovo s kojega se staza spušta na Ploče, te se trajektom ide na Pelješac koji stazu vodi prema Srđu iznad Dubrovnika, te potom i do Prevlake koja simbolizira i najjužniju točku RH.