Plastična morska kornjača stigla u Ilok

Plastična morska kornjača stigla u Ilok

Od 7. do 18. lipnja u Iloku, na zelenoj površini u staroj gradskoj jezgri bit će postavljena plastična kornjača „Plastic Sea Turtle“, napravljena je od plastičnog otpada, prikupljenog s dna jezera, rijeka i mora.

Plastična morska kornjača ima dimenzije 6,90 x 6,20 m, a izgradili su je studenti Umjetničke akademije u Zagrebu, pod vodstvom umjetnice Manuele Pauk. Cilj izložbe je podizanje svijesti o važnosti očuvanja okoliša i slanje snažne poruke o zagađenju koje uzrokuje plastika.
Prvoga dana, u ponedjeljak, 7. lipnja u 14 sati organiziran je svečani doček plastične kornjače, koja je prethodno bila izložena u Varaždinu i Vukovaru, a nakon Iloka će „putovati dalje“. Djeca osnovnih škola i vrtića s područja Iloka s nastavnicima i odgojiteljima sudjelovat će u dočeku te u kratkim edukativnim radionicama vezanim za brigu o okolišu.
"Izložba je zamišljena kao otvorena turneja po hrvatskim gradovima kojom se želi ukazati na dva problema. Prvi, i jedan od ključnih ekoloških problema, jest zagađenje mora, rijeka i jezera plastikom, a drugi je što morske kornjače, jedna od najugroženijih životinjskih vrsta, stradavaju od gušenja plastikom te je uloga Svjetske organizacije za očuvanje oceana, mora, rijeka i jezera (OACM) fizičko smanjenje količine plastičnog otpada u morima, rijekama i jezerima, čemu i mi težimo", ističu iz iločke gradske uprave i dodaju: "Grad Ilok podupire ovu izložbu i brigu za očuvanje okoliša, kao i edukaciju stanovništva. Čuvajmo našu prirodu!"