Plenković i formalno potvrdio - Ivan Radić ide u utrku za gradonačelnika

Plenković i formalno potvrdio - Ivan Radić ide u utrku za gradonačelnika

Foto: FB Ivan Radić

Nakon sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a, predsjednik stranke Andrej Plenković i formalno je potvrdio da će njihov kandidat za osječkog gradonačelnika biti 34-godišnji Ivan Radić, saborski zastupnik i prvi čovjek osječkog HDZ-a.

"Naših 95 posto kandidata je određeno i riješeno, kada je riječ o županijama i središtima županija. HDZ očekuje vrlo dobre kandidate i aktivnu kampanju, kao i pobjedu svojih kandidata u četiri velika grada – Davora Filipovića u Zagrebu, Vice Mihanovića u Splitu, Ivana Radića u Osijeku te Josipa Ostrogovića koji će biti kandidat za gradonačelnika Rijeke", izjavio je Plenković.
Da će u utrku za prvog čovjeka u Kuhačevoj 9 ići upravo Ivan Radić jasno je već nekoliko mjeseci. Saborski je zastupnik u aktualnom sazivu Sabora, u kojem je bio nepunih godinu dana 2015./2016., a između dva saborska mandata završio je fakultet i stekao titulu inženjera građevinarstva. Gradsku organizaciju HDZ-a u Osijeku, koja se od 2005. oporavlja od Glavaševog odlaska i osnivanja HDSSB-a, Radić vodi nešto više od tri godine, a potpredsjednik je i Osječko-baranjskog HDZ-a. U medijima se pojavljuje tvrdnja da je HDZ, nakon što mu to nikako nije polazilo za rukom, sve bliže osvajanju vlasti u gradu.
U posljednje vrijeme Radić obilazi gradove u kojima je HDZ na vlasti i na svom FB profilu objavljuje njihova iskustva koja bi, postane li prvi čovjek Osijeka, mogao ugraditi u komunalnu politiku – u Splitu, primjećuje HDZ-ov kandidat za osječkog gradonačelnika, komunalna tvrtka skrbi o parkiralištima, a ne koncesionar kao u Osijeku. "Ne vidim ni jedan razlog da Osijek, slijedeći njihov primjer, ne postane grad s najbolje uređenom urbanom mobilnošću i prometom u mirovanju", ocijenio je Radić. U Dubrovniku mu se posebno zanimljivim čini model stambenog zbrinjavanja namijenjen mladima, ali i korištenje pametnih rješenja u gradskoj upravi – E- uprava (nema više potpisivanja stotinjak papira dnevno i sve se prati online), Gradsko oko (građani prijavljuju komunalne probleme i prate brzinu rješavanja), online nadzor rada komunalnih redara ili Car sharing (smanjenje potrebe za drugim i trećim vozilom u domaćinstvu). U Zadar je otišao "do starijeg kolege kako bi vidio njihov model predškolskog odgoja, ustroj odjela za EU fondove, ali i razvoj sportskog centra Višnjik u kojem se prije korone dnevno okupljalo preko 4.000 građana." "Šibenik maksimalno koristi svoj potencijal, nadam se da će uskoro i Osijek", izvješćuje iz dana u dan na svom Facebook profilu.
Između svih do sada poznatih potencijalnih kandidata za gradonačelnika Osijeka, Radić je daleko najmlađi – rođen je 1987. godine. "Vrijeme je u našem gradu za nove politike, svježe ideje i mlade snage, a naravno da ću se potruditi da oko sebe imam i starijih suradnika čiji savjete i iskustvo trebam. Nitko se nije rodio kao gradonačelnik i uvijek ću nastojati učiti od boljih od sebe", poručuje kandidat HDZ-a za osječkog gradonačelnika Ivan Radić.