Plesne solo izvedbe na Umjetničkoj akademiji u Osijeku

Plesne solo izvedbe na Umjetničkoj akademiji u Osijeku

Dvostruka "plesna poslastica" u Osijeku: izvedbe "This is you?" Matee Bilosnić i "Prema početku" Ane Kreitmeyer na osječkoj Umjetničkoj akademiji .

Riječ je o dva ponajbolja hrvatska plesna sola protekle sezone, a predstavljanje u Osijeku osmislila je Plesna mreža Hrvatske, projekt koji omogućuje izabranim predstavama suvremenog plesa izvođenje za publiku širom zemlje. Matea Bilosnić, nedavno nagrađena za najperspektivniju umjetnicu Nagradom strukovnih organizacija suvremenog plesa Hrvatske, u solu "This is you?" obično mahanje kosom pretvara u nešto novo i začudno, dok Ana Kreitmeyer publiku vraća "Prema početku", kroz prve dječje pokrete. Kritika ove solo izvedbe opisuje kao neuhvatljive i nekonvencionalne u kojima vlada materijalizirana energija i zaumna logika tijela.

Projekt Plesna mreža Hrvatske dio je opće strategije razvoja i distribucije plesne umjetnosti na nacionalnoj razini, a realizira se izvedbama prethodno selektiranih predstava u hrvatskim nacionalnim kazalištima, na nacionalnim festivalima i drugim institucijama i organizacijama koje se bave izvedbenom djelatnošću. Potporom Udruzi plesnih umjetnika Hrvatske, trenutačnom nositelju projekta Plesna mreža Hrvatske, Ministarstvo kulture razvija postprodukciju i uvjete za kontinuiranu javnu prezentaciju cjelokupne plesne produkcije na području Republike Hrvatske.

Kroz Plesnu mrežu Hrvatske do sada su ove godine realizirana gostovanja na Osječkom ljetu kulture, Splitskome ljetu i Dubrovačkim ljetnim igrama, u HNK Osijek, Rijeka, Zadar i Varaždin, Kazalištu Virovitica, a do kraja godine planirano je i gostovanje u HNK Varaždin.