Plivačka škola s trenerima velikog srca

Plivačka škola s trenerima velikog srca

U sklopu projekta „Treneri velikog srca“ u Vinkovcima je otvorena prva plivačka škola za djecu s teškoćama u razvoju, a projekt se ostvaruje u suradnji s poznatom hrvatskom paraolimpijkom Anom Sršen.

Projekt je inicirao Allianz, a poseban plivački program za djecu s poteškoćama u razvoju, prema konceptu Halliwick, pokrenut je početkom listopada. Uz Vinkovce, plivačke škole su otvorene u Puli, Splitu, Opatiji, Čakovcu i Varaždinu, a za djecu iz Vukovara organiziran je autobusni prijevoz do Vinkovaca.

Projekt su uz predstavnike lokalne zajednice svojim dolaskom podržali Cibalijini nogometaši Tomislav Vranjić i Mate Bajić, paraolimpijci Mario Alilović, Mihovil Španja, Tomislav Zadro i Matija Grebenić.

img_2231.jpgKao nositeljica ovog projekta, Ana Sršen je istaknula: „Ovo je prvi takav projekt u Hrvatskoj te se nadamo kako je to samo početak. Projektom želimo doprijeti do što više djece s teškoćama u razvoju te ih dovesti na bazen. Želimo djeci omogućiti da provedu kvalitetno vrijeme na bazenu i da zavole vodu kao medij u kojem mogu slobodno plivati“. Ana Sršen je naglasila kako je plivanje bazični sport te da je Halliwick koncept razvijen kako bi se djecu s teškoćama u razvoju naučilo plivati i na taj način pripremilo na neovisnost u vodi. Plivanje za neku djecu s teškoćama u razvoju znači i prvi samostalni pokret u životu, prvo kretanje bez pomoći ortopedskog pomagala ili pomoći druge osobe. 

Ključan faktor u cijelom procesu upravo su treneri koji motiviraju djecu i kreiraju atmosferu u kojoj se članovi međusobno podupiru. Višnja Bunić, Jadran Rubeša, Mirko Samardžić, Ivan Pervan i Marina Tadić treneri su velikog srca, koji kroz sinergiju individualnog i grupnog rada uče djecu da daju najbolje od sebe kako bi svladali nove vještine i naučili plivati.

„Allianz Grupa je, kao globalni partner paraolimpijskog pokreta, prije šest godina pokrenula aktivnosti osvještavanja javnosti na temu paraolimpizma, a prije dvije godine je to učinila i u Hrvatskoj. U suradnji s Hrvatskim paraolimpijskim odborom pokrenut je projekt Treneri velikog srca – prvi projekt na razini Hrvatske usmjeren na razvoj sporta za osobe s teškoćama u razvoju na lokalnoj razini. Na ovaj način, između ostaloga, želimo pridonijeti razvoju tolerancije prema invaliditetu u sportu, podići razinu društvene svijesti, te senzibilizirati javnost i lokalne zajednice“, naglasio je Robert Vučković iz Allianza.

 img_2210.jpg

Projekt „Treneri velikog srca“ svojevrsna je nadogradnja dosadašnje inicijative „Paraolimpijski školski dan“ koju Allianz provodi s Hrvatskim paraolimpijskim odborom i osnovnim školama s ciljem obrazovanja učenika o invalidnosti i sportu.