Počast, sjećanja i druženja u slavonskim gradovima

Počast, sjećanja i druženja u slavonskim gradovima

Foto: HRT/Željko Kovačević

Uz središnju proslavu u Kninu, Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja obilježava se i u svim dijelovima zemlje - poseban program pripremili su u Osijeku, Vukovaru, Belom Manastiru...

U Osijeku će kod Kapelice Kraljice mira na Krunskoj utvrdi u 9 sati biti položeni vijenci i zapaljene svijeće u spomen na sve poginule u Domovinskom ratu. U 10 sati na Pampasu počinju sportski susreti i obiteljsko druženje. dan-dom-zah-pampas.jpg"Organizirano je revijalno povlačanje konopa i razna sportska natjecanja - pozivni turnir u šahu, stolnom tenisu, streljaštvo pištolj i revolver velikog kalibra 20 m precizno, belot i pikado. Nakon završetka sportskih natjecanja, u 13 sati slijedi podjela medalja i zajednički ručak za sve natjecatelje i sve građane. Ručak i okrjepa su besplatni za natjecatelje, ali i za sve ostale građane. Na streljačkim natjecanjima mogu nastupiti samo građani koji legalno imaju oružje i koji poštuju sigurnosna pravila," kaže Darko Nađ, predsjednik UHDDR-a Osječko baranjske županije i poziva sve građane nepokorenog Grada Osijeka da izvjese hrvatske stijegove. "Dan pobjede dan je koji nam je donio mir i život bez straha da će netko poginuti. Mi koji smo bili u Osijeku znamo kako je to bilo. Pozivam sve građane da se uključe u proslavu", dodaje Nađ. Uz sportske susrete na Pampasu će zapjevati Pjevačko društvo "Zrinski", solist Luka Vranješ i klapa "Zrinski", a nastupit će i nekoliko pjesnika Društva pjesnika Antun Ivanošić. 

Kod zdenca na promenadi u 21 sat koncert je grupe "Zvučni zid", a proslava završava vatrometom u 22,30.
U Vukovaru obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja počinje u 8 sati na Memorijalnome groblju žrtava iz Domovinskog rata odat će počast svim žrtvama Domovinskog rata polaganjem vijenca i paljenjem svijeća. U crkvi sv. Filipa i Jakova u 9 sati bit će služena sveta misa. U organizaciji Grada Vukovara i udruge "Braniteljice Domovinskog rata RH" u Park-šumi Adica s početkom u 9 sati održat će se likovna kolonija – radionica na otvorenome, gdje će se sva zainteresirana djeca, građani grada Vukovara kao i njegovi posjetitelji moći okušati u izradi suvenira, magneta, oslikavanju boca i raznih drugih likovnih aktivnosti. U 20 sati na Trgu Republike Hrvatske koncert je grupe Babylon.
Grad Beli Manastir, Gradski odbor hrvatskih branitelja grada Beloga Manastira i HVIDRA Baranja proslavu današnjih praznika počinje u ranim jutarnjim satima - budnicom koja će se u raznim dijelovima grada čuti od 5 do 6 sati. Vijenci će se položiti u 8,30 kod spomen obilježja u Branjinom Vrhu i Šećerani, a u 9 kod Spomenika hrvatskim braniteljima u Belome Manastiru. Sveta misa za hrvatske branitelje služit će se od 10 sati u župnoj crkvi sv. Martina. Na južnoj strani pješačke zone, na zelenoj površini u centru grada od 12 do 17 sati druženje je i prigodan program. Tehnički zbor specijalne policije izložit će opremu i oružje, Policijska postaja Beli Manastir opremu i tehnička sredstva, a Javna profesionalna vatrogasna postrojba Grada Belog Manastira pokazat će svoju opremu i oruđe.