Počast žrtvama Borovo naselja

Počast žrtvama Borovo naselja

Dani sjećanja na žrtvu Vukovara danas se nastavljaju odavanjem počasti ubijenima u nekadašnjoj zgradi Borovo Commerca, u kojoj je bio odjel vukovarske ratne bolnice, a završeni su na farmi u Lovasu. Vukovarski gradonačelnik Željko Sabo razočaran jučerašnjom podjelom u Vukovaru, koja je zasjenila sjećanje na vukovarske žrtve. "Pitam se kome trebam reći da sam na sutrašnji dan zarobljen", izjavio je uz ostalo.

Današnji se dio sjećanja održava pod nazivom "Žrtva Borovo Naselja za Domovinu". Ispred ostataka Borovo Commerca položeni su vijenci i zapaljenje svijeće, a u Koloni sjećanja građani su hodali do župne crkve Gospe Fatimske gdje je svetu misu služio biskup sisački mons. Vlado Košić. 

Na dan okupacije Borova naselja i danima koji su slijedili ubijene su 134 žrtve. Od 800 ranjenika koji su u "Borovo commercu" pokušali naći utočište, sudbina njih 48 još nije poznata.

Bacanjem vijenca u Dunav odana je i počast braniteljima i civilima ubijenima u obližnjemu Borovu, a vijenci su položeni i svijeće zapaljene i na mjestu negdašnje masovne grobnice kod farme Lovas između Borova i Dalja u 13 sati i 30 minuta. Na tom su mjestu 2001. godine ekshumirane 24 žrtve.

borovo-kolona.jpg

Hrvatski se narod 22 godine nakon vukovarske tragedije i 18 godina nakon oslobađanja nalazi u "pustinji i to teškoj pustinji duha, i volje i nevolje". "Mnogi tu pustinju svim sredstvima šire i nastoje rasprostaniti što više bacajući u duše ljudi još više nemira, tjeskobe i strepnje", to je na misi zadušnici u Borovo naselju izjavio sisački biskup i predsjednik Komisije Hrvatske biskupske konferencije "Iustitia et Pax" Vlado Košić.
Pozvao je na praštanje i život građen na temeljima istine, zajedništva i ljubavi. "Istina pa bila ona ne znam kako teška i tvrda, temelj je svake obnove. Nju moramo moći vidjeti. I Hrvati i Srbi u Vukovaru i Nijemci i Mađari i članovi EU i UN-a, svi. Bez istine neće biti ni sreće, ni napretka, ni istinskog oprosta, ni trajnog pomirenja", kazao je biskup Košić istaknuvši vrlo važnim da se u istini svi ujedine, "i oni koji su trpjeli zlo i oni koji gu činili".

Sabo je razočaran

Vukovarski gradonačelnik Željko Sabo izjavio je danas kako nakon probdjevene noći još uvijek razmišlja o ljudima čiji je dvomjesečni rad oko organizacije Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine obezvrijeđen jučerašnjim događajima u Vukovaru, kada je državni vrh bio spriječen priključiti se Koloni sjećanja.
"Mislim da jučerašnjim danom nismo poslali nikakvu poruku. Razočaran sam", kazao je Sabo novinarima, ocijenivši kako danas u Vukovaru sve izgleda tako mirno. Rekao je i da su mu, dok je jučer nekim novinarima davao izjave, neki mladići su dobacivali da kaže gdje je bio 1991. godine. "Pitam se kome trebam reći da sam na sutrašnji dan zarobljen, da sam bio svjedok svega onoga što se događalo u Borovo commerceu i Borovu naselju u nekoliko dana nakon okupacije kada sam i sam bio zarobljen", tužno je kazao. Sabo je prijepodne nazočio komemorativnom programu "Žrtva Borova naselja za Domovinu" kojim se danas obilježava stradanje vukovarske gradske četvrti Borovo naselje u Domovinskom ratu.
Dodao je kako je dobio mailove iz brojnih hrvatskih gradova koji su ga prije obljetnice pitali je li sigurno doći u Vukovar 18. studenoga. "Bilo bi sigurno više djece, mladih i ekskurzija, ali su neki odustali, a među njima i neki koji su godinama dolazili izraziti počast Vukovaru", naveo je. Istaknuo je i kako su mu se mnogi javili koji su tek sinoć, gledajući televiziju, vidjeli što se to u Vukovaru dogodilo, a da toga nisu bili niti svjesni hodajući u jučerašnjoj koloni sjećanja.
"Jednostavno ih je netko usmjeravao na jedan pogrešan i, rekao bih, agresivan način, da ne idu u bolnicu već se pridruže koloni izvan bolnice. Hvala svima koji su jučer bili u Vukovaru jer ipak nije zabilježen niti jedan incindent bez obzira na sve što se dogodilo", poručio je vukovarski gradonačelnik.

Počast i ove godine odale "Žene u crnom"

Staša Zajović, predsjednica beogradske udruge "Žene u crnom" čije je izaslanstvo danas nazočilo obilježavanju stradanja vukovarske gradske četvrti Borovog naselja, štetnim je ocijenila jučerašnja događanja u Vukovaru."Medijska pozornost onomu što se jučer dogodilo u Vukovaru štetno je jer odvraća srbijansku političku elitu od pitanja odgovornosti, a ne treba zaboraviti kako je odgovornost Srbije za ono što se 90-ih godina prošloga stoljeća dogodilo u Vukovaru ogromna", izjavila je novinarima Staša Zajović.
Ta beogradska mirovna aktivistica godinama se zalaže da Srbija prizna odgovornost za razaranje Vukovara i zločine počinjene u tom gradu 1991. godine.
Sinoć su "Žene u crnom" održale prosvjedni skup u Beogradu pod nazivom "Nikad nećemo zaboraviti zločine u Vukovaru". "Bile smo okružene policijskim jedinicama i nije bilo napada na nas iz jednostavnog razloga koji je vrlo tužan i zabrinjavajući, a nalazi se u činjenici da je ono što se dogodilo u Vukovaru u srbijanskoj javnosti prekriveno šutnjom, radvnodušnosti, ignoriranjem i zaboravom", izjavila  je Zajović.