Počela 23. Smotra Sveučilišta J. J. Strossmayera

Počela 23. Smotra Sveučilišta J. J. Strossmayera Počela 23. Smotra Sveučilišta J. J. Strossmayera

Na osječkom Fakultetu agrobiotehničkih znanosti počela je dvodnevna Smotra Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera, koja je po 23. put namijenjena maturantima kako bi se na vrijeme upoznali sa studijskim programima,

Na smotri se predstavlja 12 fakulteta  sa 136 studijski programa i ono što veseli je 15 programa više u odnosu na prošlu akademsku godinu. Prema riječima prorektora za nastavu i studente osječkoga Sveučilišta Dražana Kozaka, maturanti će na temelju prikazanog moći odlučiti što će biti njihovo životno opredjeljenje. Trenutačno na preddiplomskom, diplomskom i na integriranim studijima studira 15.480 studenata, a sa sazvršetkom svih upisa očekuje ih se ukupno preko 17.500. Na žalost, kazao je, to je 500 studenata manje nego lani, već se treću godinu bilježi pad, ali to ne ovisi o Sveučilištu. Kada se sagledaju podaci i natalitet, najteže će stanje biti za 6 godina. I dalje je veliko zanimanje za FERIT te Građevinski i arhitektonski fakultet, koji leko popunjavaju kvote. Najviše je studenata na Ekonsomsko, a potom na Pravnom fakultetu, a sve je iznenadilo veliko zanimanje za Fakultet odgojnih i obrazovnih znanosti. Uz fakultete, na Smotri se predstavljaju i Gradska i sveučilišna knjižnica Osijek, Studentski centri u Osijeku i Slavonskom Brodu, Hrvatski zavod za zapošljavanje te Studentski zbor i studentske udruge. U programu su zastupljeni znanost i umjetnost kroz predavanja, radionice i vježbe pojedinih sastavnica osječkog Sveučilišta. U motivacijskom obraćanju danas su govorili izvanredna profesorica Ekonomskog fakulteta prof. dr. sc. Anita Freimann s temom "Sretno studiranje izvan zone komfora"  te mag. ing. agr. Marko Pipunić iz Žito grupe koji je prezentirao temu "Pazi kojeg vuka hraniš".

"Odluka o tome koji ćete od naših studija upisati neće biti laka, ali će u mnogome odrediti vaš životni put  i profesionalni razvoj. Mudro birajte imajući na umu svoju budućnost i kvalitete kojima možete unaprijediti životni poziv koji  odaberete"- riječi su rektora prof. dr. sc. Vlade Guberca kojima se obratio učenicima u Vodiču za buduće studente.