Počela energetska obnova ambulanti u Antunovcu, Čepinu i na Jugu II

Počela energetska obnova ambulanti u Antunovcu, Čepinu i na Jugu II

foto M.Kralj/HRT Radio Osijek

Ravnatelj Doma zdravlja Osijek Mato Lukić potpisao je ugovore s izvođačima radova energetske obnove zgrada zdravstvenih ambulanti na Jug 2 u Osijeku te u Antunovcu i Čepinu. Ukupna vrijednost ovih projekata je 5,5 milijuna kuna, 60% sufinancirano je sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj.

Ugovori su potpisani u sjedištu Osječko-baranjske županije, koja je osnivač Doma zdravlja Osijek, a uz potpisnike nazočni su bili župan Ivan Anušić, pročelnica Upravnog odjela za investicije, razvojne projekte i fondove Europske unije Nataša Tramišak i pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Ivana Stanić.
Radi obnove, modernizacije i opremanja svojih ustanova, Osječko-baranjska županija ove godine provodi izuzetno veliki broj projekta na području školstva i zdravstva. Tako je energetska obnova u tijeku ili završena za 60-ak zgrada. Vrijednost projekata energetske obnove koje izravno vodi Županija na 54 objekta iznosi 178 milijuna kuna, a s projektima koje rade naše ustanove riječ je o ukupnoj vrijednosti gotovo 200 milijuna kuna- rekao je župan Ivan Anušić.

Ravnatelj Doma zdravlja Osijek Mato Lukić ističe da se danas potpisani ugovori odnose na kompletnu energetsku obnovu tih zgrada, od izolacije i stolarije do krova. Međutim, istovremeno se provodi i županijski projekt "Dostupnija primarna zdravstvena zaštita na području cijele Osječko-baranjske županije“. U Antunovcu su tako izgrađene pristupne rampe za invalide, a u Čepinu i na Jugu 2 u tijeku je ugradnja dizala. Naravno, proces obnove zdravstvenih objekata Doma zdravlja  u Osijeku i okolnim mjestima će se nastaviti jer od ukupno 26 zgrada čak 15 - kako kaže Lukić - vapi za obnovom.

Osječko-baranjska županija kroz fondove EU puno ulaže u obnovu i investicije na svom području - kaže pročelnica Upravnog odjela za investicije, razvojne projekte i fondove Europske unije Nataša Tramišak te pojašnjava projekte u zdravstvu: ukupna vrijednost projekta "Dostupnija primarna zdravstvena zaštita na području cijele OBŽ" iznosi 23,8 milijuna kuna, a obuhvaća obnovu i opremanje svih šest domova zdravlja. Ugovorena vrijednost radova po domovima zdravlja iznosi više od 9 milijuna kuna, a 13 milijuna kuna je vrijednost medicinsko-tehničke i dijagnostičko-terapijske opreme. Već smo odradili 70 posto projekta, isporučeno je opreme u vrijednosti više od 5 milijuna kuna, a oprema u vrijednosti više od 3 milijuna je ugovorena i bit će isporučena u sljedećih 60 dana. A sve to je prijeko potrebna oprema za naše domove zdravlja - ističe pročelnica Tramišak.
Dodaje da će uz rješavanje pristupačnosti osobama s invaliditetom i ugradnja dizala u zgradama na Jugu 2, Čepinu i Retfali biti gotova do kraja ove godine. U zgradi bivšeg rodilišta Doma zdravlja u Đakovu završeni su radovi na adaptaciji za ordinacije opće medicine, ginekologije i pedijatrije. Njihova vrijednost je 3,2 milijuna kuna, a ordinacije se tijekom rujna predaju na rad samom Domu zdravlja Đakovo.
Vrijednost svih radova u objektima Doma zdravlja Osijek iznosi 3,5 milijuna kuna, dok je vrijednost nabave opreme 2,5 milijuna kuna.