Počela gradnja nasipa uz vikend naselje Karašica

Počela gradnja nasipa uz vikend naselje Karašica Počela gradnja nasipa uz vikend naselje Karašica
HRT/Radio Osijek - poplava 2014. u vikend naselju Karašica HRT/Radio Osijek - poplava 2014. u vikend naselju Karašica
Foto: Osječko-baranjska županija Foto: Osječko-baranjska županija
Foto: Osječko-baranjska županija Foto: Osječko-baranjska županija

Foto: Osječko-baranjska županija

Potpisivanje ugovora s Vodotehnikom i Osijek-Koteksom korak je bliže gradnji sustava navodnjavanja Budimci-Krndija, vrijedan 26,6 milijuna kuna. Istodobno je počela i izgradnja nasipa za obranu od poplava između Osijeka i Petrijevaca, koji bi trebao zaštitii vikend naselje Karašica.

Vrijednost izgradnje 902 metra nasipa je gotovo 4,8 milijuna kuna, investitor su Hrvatske vode, a izvođač radova tvrtka Vuka d.d. Osijek. 
"2014. godine vodostaj u Osijeku je dosezao gotovo +450 centimetara i da nije bilo izgrađenog privremenog nasipa na ovom području, ali i truda djelatnika Hrvatskih voda te vojske i policije ne bismo uspjeli obraniti ovo naselje s 200-njak kuća. S obzirom na klimatske promjene i učestalost ekstremno niskih i ekstremno visokih vodostaja bilo je nužno razmišljati kako naselje obraniti od poplava. Iz tog razloga izgradit ćemo nasip dužine 902 metra vrijednog 4,8 milijuna kuna koji bi trebao pružiti veliku sigurnost ljudima. Druga faza će biti zaštićivanje nasipa sa sjeverne, odnosno s dravske strane, postavljanjem trajnih montažnih elemenata", rekao je generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković. "Vjerujem da ćemo izgradnjom ovog nasipa trajno riješiti problem poplave naselja Karašica na radost svih stanovnika naselja, ali i onih koji ondje imaju vikendice. Ovo je velik projekt za Općinu Petrijevci, Osječko-baranjsku županiju i Hrvatske vode, a našoj općini ovaj je projekt posebno važan zbog konačnog uređenja nerazvrstanih cesta koje su uništene nakon teških poplava", istaknuo je načelnik Općine Petrijevci Ivo Zelić.
Ugovor o izgradnji SN Budimci - Krndija financira se iz Europskog fonda za ruralni razvoj, od čega je 85 posto bespovratnih sredstava, a 15 posto doprinos Vlade RH, rekao je Đuroković i dodao kako su županija i Hrvatske vode u posljednjih pet godina u izradu projektne dokumentacije uložile više od 20 milijuna kuna. 
Osječko-baranjski župan IvanAnušić je rekao kako je županija u protekle četiri godine posebnu pozornost usmjerila prema izgradnji sustava za navodnjavanje, jer su svjesni da su oni budućnost poljoprivrede. "
Ukupno je projektirano 16 sustava, četiri su u fazi izgradnje, a SN Budimci - Krndija, za koji smo danas potpisali ugovor o izgradnji, veličine je 565 hektara. Nastojimo se sustavno brinuti o području na kojem živimo imajući u vidu budućnost jer smo svjesni utjecaja klimatskih promjena. Potrebe u proizvodnji traže ovakve sustave koji su preduvjet ozbiljnog bavljenja poljoprivredom, kako velikih proizvođača, tako i manjih", rekao je Anušić.
Prema riječima p
redsjednika Uprave Osijek-Koteksa Zorana Škorića radovi bi trebali biti gotovi za 20 mjeseci.
Uz taj ugovor g
eneralni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković i osječko-baranjski župan Ivan Anušić potpisali su i ugovor o stručnom nadzoru radova s tvrtkama Finconom, Infraterrom i Husainom, vrijedan 475 tisuća kuna.