Počela obnova rodne kuće Petra Preradovića u Grabrovnici

Počela obnova rodne kuće Petra Preradovića u Grabrovnici Počela obnova rodne kuće Petra Preradovića u Grabrovnici

foto: Davor Lončarić, Davor Magušić

Svečanom sjednicom Općinskoga vijeća Pitomače, održanoj u Grabrovnici, slavi se Dan općine, a tijekom svečanosti počela je i obnova rodne kuće velikog hrvatskog pjesnika Petra Preradovića u godini koja je posvećena 200-toj obljetnici njegova rođenja.

I svečana sjednica održana je u rodnoj kući velikog hrvatskog pjesnika, austrougarskoga generala i hrvatskoga domoljuba Petra Preradovića u selu Grabrovnica kod Pitomače. 

Obnova rodne kuće, u kojoj će biti smješten suvremeni muzej i multimedijalni centar bit će uloženo oko milijun i pol eura, a veliku potporu obnovi dalo je Ministarstvo kulture. Obnova se provodi u sklopu prekogranične suradnje- projekta Interreg Hrvatska-Mađarska. Hrvatska će strana financirati projekt s 850 tisuća eura, a mađarski je partner grad Csurgó. Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek izjavila je kako je zadovoljna suradnjom koja će rezultirati memorijalnim centrom posvećenom velikanu hrvatskoga pjesništva Petru Preradoviću te podsjetiti nove generacije na njegov ogroman doprinos hrvatskoj kulturi. 

Načelnik Općine Pitomača Željko Grgačić istaknuo je kako se nastavljaju brojni razvojni projekti u Pitomači i Virovitičko-podravskoj županiji kako bi se to podruičje pridružilo najrazvijenijim hrvatskim krajevima.

Odlukom općinskih vijećnika, Zlatna plaketa “Grb Općine Pitomača” dodijeljena je ministrici kulture, Nini Obuljen Koržinek. Srebrnu plaketa zaslužio je Tamburaški orkestar HRT-a, a Povelje s likom Petra Preradovića dobili su Dobrinko Vedriš i Edvard Željko Barčan iz Pitomače, Josip Mikolčić iz Lukača, Siniša Krajač iz Zagreba, Sani Lukić iz Bjelovara, HRT Radio Osijek, te Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije. 

 

Izjave ministrice Obuljen Koržinek, načelnika Pitomače Željka Grgačića i saborske zastupnice Vesne Bedeković