Počela uhićenja osječkih sudaca

Počela uhićenja osječkih sudaca

Počela su uhićenja sudaca koje je Zdravko Mamić optužio za kriminal. Neslužbeno se doznaje kako je riječ o osječkim sucima koje je Zdravko Mamić najviše prozivao: Darku Krušlinu, Zvonku Vekiću i Anti Kvesiću.

Za web portal HRT-a odvjetnik Darka Krušlina Ljubo Pavasović Visković potvrdio je uhićenje svojeg klijenta.

- Policija je oko šest ujutro došla kod Krušlina. Izvršena mu je pretraga doma, a tijekom dana bit će prepraćen u Zagreb, rekao nam je Pavasović-Visković.

Zasad nema službene potvrde početka akcije.

Uz osječke suce Darka Krušlina, Zvonka Vekića i Antu Kvesića, prema prvim informacijama uhićen je i osječki poduzetnik Drago Tadić.

Zbog druženja s odbjeglim Zdravkom Mamićem kojega su osudili zbog izvlačenja novca iz Dinama Državno sudbeno vijeće je ranije na prijedlog predsjednika osječkog Županijskog suda pokrenuo stegovni postupak protiv sudaca Krušlina i Vekića.
Oni su krajem ožujka suspendirani do okončanja stegovnog postupka, a DSV je tada odbio i prijedlog obrane Zdravka Mamića da u tom postupku budu zainteresirana stranka.

Mamić je u listopadu Uskoku dostavio USB stick s optužbama na račun sudaca, a 16. ožujka je, dan nakon što mu je Vrhovni sud potvrdio prvostupanjsku presudu te kaznu od šest i pol godina zatvora, na konferenciji za novinare u Mostaru za korupciju i primanje mita optužio predsjednika Vrhovnog suda Đuru Sessu, osječke suce Vekića i Krušlina, dok je predsjednika suda Zvonka Vrbana nazvao kriminalcem, koji će koji će kad tad biti smijenjen.
Ustvrdio je kako ga je sudac Vekić reketario i tražio da ga postavi za predsjednika suda u Osijeku te da mu je isplatio više od 500 tisuća eura, koje je trebao podijeliti s Krušlinom i Antom Kvesićem, za što, kako tvrdi, ima dokaze.
U međuvremenu je putem društvenih mreža pozvao suce koje je u svojim javnim istupima prozvao za korupciju da podnesu ostavke, navodeći kao i u nekoliko ranijih objava da je došlo vrijeme za "reformu pravosuđa".