Počeli Dani otvorenih vrata udruga

Počeli Dani otvorenih vrata udruga

s radionica udruge Aktivni umirovljenici, foto M.Kralj/HRT

Počela je trodnevna manifestacija Dani otvorenih vrata udruga koji se održavaju u sklopu tjedna "Hrvatska volontira". Udruge građanima predstavljaju svoje aktivnosti i projekte te promiču volontiranje.

Vrata su otvorena svim generacijama. Tako smo u programu Radio Osijeka zabilježili kako su vrijeme provodili u Dnevnom boravku udruge Aktivni umirovljenici ali i učenici na igralištu Osnovne škole Tina Ujevića gdje ih je okupila udruga Biti bolji koja je s učenicima petog razreda "oživjela" stare igre: gumi- gumi, školica, lopovi i žandari, pokvareni telefon, dan- noć... Posjetili smo i Centar zdravlja Vaga gdje građani mogu dobiti puno korisnih savjeta kako (p)ostati zdravi. 

iz priopćenja ureda za udruga: 

Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske već tradicionalno organizira Dane otvorenih vrata udruga koji se ove godine održavaju od 24. do 26. svibnja. Kako bi građanima približile svoje programe i aktivnosti, udruge širom Hrvatske organiziraju brojne kreativne radionice, predavanja, predstave, akcije te na inovativne načine predstavljaju svoje društveno korisne projekte i programe, ali i mogućnosti uključivanja građana u volonterske programe. Poseban naglasak ove godine je na predstavljanju rezultata projekata i programa udruga financiranih sredstvima iz javnih izvora, kako bi time pridonijeli još većoj otvorenosti i boljoj transparentnosti rada udruga u Hrvatskoj.

Dani otvorenih vrata udruga održavaju se u suradnji s manifestacijom Hrvatska volontira koja se održava cijeloga ovoga tjedna kako bi se istaknuo potencijal za društveni razvoj koji se oslobađa volontiranjem kada se povežu ljudi i organizacije iz civilnog, javnog i poslovnog sektora.

Aktivnosti udruga u sklopu Dana otvorenih vrata udruga mogu se pratiti putem mobilne aplikacije UdrugeInfo. Aplikacija je dostupna za preuzimanje i na svim mobilnim platformama te omogućuje jednostavnu registraciju za udruge, koje putem aplikacije mogu promovirati svoje aktivnosti. Putem aplikacije, građani mogu pretraživati aktivnosti udruga prema mjestu i vremenu njihovog održavanja, odnosno informacijama koje su sadržane u Registru udruga te stupiti u kontakt s udrugom koja im je od interesa. Pretraživanje je omogućeno korištenjem interaktivne karte Republike Hrvatske. 

Svi građani koji sudjeluju na Danima otvorenih vrata udruga mogu ispuniti „Putovnicu Dana otvorenih vrata udruga“ te sudjelovati u nagradnom natječaju u kojem mogu osvojiti prigodne nagrade. Putovnice će građani moći preuzeti u udrugama koje sudjeluju na Danima otvorenih vrata udruga a nakon što ih ispune trebaju ih poslati u Ured za udruge.

Ištvan Harangozo i Marija Birmil (AUO), Vladimir Mihajlović (Biti bolji), Danijela Periš (Vaga)