Počeli radovi na rekonstrukciji Gerontološkoga kluba u Osijeku

Počeli radovi na rekonstrukciji Gerontološkoga kluba u Osijeku Počeli radovi na rekonstrukciji Gerontološkoga kluba u Osijeku

fotografija iz priopćenja Wrap doo

U sklopu Doma za starije i nemoćne osobe Osijek, ovoga proljeća otvorit će se Gerontološki klub, čiji je cilj podići kvalitetu života starijih osoba. Radovi na rekonstrukciji već su počeli, a financiraju se iz projekta "Development of Social Care Services within the Regional Gerontology Network".

Rekonstrukcija prostora obuhvaća vodoinstalaterske i elektroinstalaterske radove, zamjenu unutarnje i vanjske stolarije, keramičarski, zidarski i soboslikarski radovi, adaptaciju ulaza i postavljanje rampe za ulaz invalida, ugradnja električnih priključaka i opreme, te opremanje Kluba namještajem i sitnim inventarom. Usluge poput kupnje kuhanog obroka, glačanja, društvenih, zabavnih, rekreativnih i kulturnih aktivnosti namijenjenih umirovljenicima koji žive u svojim domovima glavne su aktivnosti koje bi se pružale u gerontološkim klubovima, a na usluzi budućim korisnicima Kluba bit će domaćica, servirka i spremačica, te medicinska sestra, koja će proći obuku i sudjelovati u izradi Priručnika.

Osnivanjem Regionalne akademije za obuku njegovatelja u Subotici planirana je edukacija medicinskih sestara na području izvaninstitucionalne skrbi i izrada Priručnika za obuku njegovatelja. U izradi je i višejezični web portal na kojem će biti dostupne sve potrebne informacije o uslugama koje će se pružati u Gerontološkom klubu.

Projekt rekonstrukcije i otvaranja Gerontološkog kluba financira se iz projekta "Development of Social Care Services within the Regional Gerontology Network"(ReGerNet), iz Programa prekogranične suradnje IPA CBC Hrvatska-Srbija 2014. - 2020. Partneri na projektu, uz osječki Dom, su i Gerontološki centar: socijalno- zdravstvena ustanova za zbrinjavanje odraslih lica Subotica, Dom za starije i nemoćne osobe Đakovo te Dom za stare i penzionere Apatin. Ugovor o suradnji potpisan je 14. srpnja 2017 u Novom Sadu, a projekt je počeo s realizacijom 15. srpnja 2017. Ukupna vrijednost projekta je 526 361,10 eura, od čega je 85 718,25 eura iznos koji će dobiti Dom za starije i nemoćne osobe Osijek. Predviđeno trajanje projekta je dvije godine.

 /priopćenje Goran Galić, WRAP doo/