Počeli Rimski dani u Vinkovcima

Počeli Rimski dani u Vinkovcima

Sajmom rimskih proizvoda na kojem posjetitelji mogu kupiti neku od potrepština koje su rado koristili i rimski građani te kušati domaće pivo i vino, u Vinkovcima je započela turistička i kulturna manifestacija Rimski dani.

Geslo ovogodišnjih Rimskih dana je "Quam Caesar, vos postulo vincere Pannoniis? Saltem tres!" (Koliko Cezara treba da se pobijede Panonci? Barem tri!) i po riječima ​​​​​kustosa Gradskog muzeja u Vinkovcima Hrvoja Vulića vezano je za pobunu panonskih plemena protiv Rima pod vodstvom Batona, a za čije gušenje je bio potreban angažman čak tri Cezara; Tiberija, Germanika i Augusta. Rimski dani su primjer manifestacije koja predstavlja izvrstan prikaz povijesti, načina života i utjecaja Rima na područje grada Vinkovaca, način života i vjerovanja. Značajnu ulogu u povijesti Vinkovci imaju kao grad u kojem su rođeni Valentinijan I. (364-375.) i Valens (364-378.), braća i jedini rimski carevi rođeni na području današnje Hrvatske.

rimskidani.jpg

Zanimanje posjetitelja koji prolaze gradskim središtem posebice pobuđuje red platnenih šatora podignutih u Gradskom parku i okruženih kopljima i povijesnim štitovima. Riječ je o keltskome logoru koji su podigli članovi povijesne postrojbe iz Trsta. Za potrebe Rimskih dana glumit će Kelte, dok će se u njihove suparnike, vojnike Rima, preobraziti članovi Dioklecijanove legije iz Splita. Dvije postrojbe prodefilirat će gradskim središtem i večeras u vrijeme otvorenja manifestacije, dok će u subotu zapodjenuti i bitku te se “sukobiti” u gradskom središtu.

Peti Rimski dani, čiji je organizator Turistička zajednica Grada Vinkovaca, nude bogat i raznovrstan program, a stigli su i posjetitelji. U Gradskom parku traje cjelodnevna keramičarska radionica, mala škola gladijatora, razne kreativne radionice, a održana je i Olimpijada znanja uz sudjelovanje učenika vinkovačkih osnovnih škola. Otvorenje manifestacije je večeras u 20 sati u vinkovačkoj pješačkoj zoni.