Počelo cijepljenje protiv gripe

Počelo cijepljenje protiv gripe

U Osijek je stigla 21.000 doza cjepiva Influak, koje sadrži sve ono što se očekuje u mogućoj epidemiji gripe. Epidemiolog Karlo Kožul naglašava da je cijepljenje jedina potpuna zaštita protiv gripe, a posljednjih je godina broj ljudi koji se cijepe prepolovljen.

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) ukupno je nabavio 295.000 doza cjepiva za cijepljenje protiv gripe, a građanima je dostupno u ordinacijama obiteljske medicine. Cijepljenje je besplatno za osigurane osobe starije od 65 godina, osobe koje zbog zdravstvenog stanja imaju povećani rizik od komplikacija gripe (kronični srčani, plućni, bubrežni bolesnici, dijabetičari, transplantirani, osobe s patološkom pretilošću, trudnice i dr.), zaposlene u zdravstvu i ostale zdravstvene djelatnike koji sudjeluju u njezi bolesnika, priopćio je HZZO.
Svi ostali zainteresirani za cijepljenje protiv gripe moći će sami nabaviti cjepivo u ljekarni i cijepiti se u ordinaciji svojeg izabranog doktora.
Sastav cjepiva je u skladu s preporukama Svjetske zdravstvene organizacije i Europske agencije za lijekove, te sadrži sojeve A California (H1N1), A Victoria (H3N2) i B Massachusetts.