Počeo posjet predsjednice Kolinde Grabar Kitarović OBŽ

Počeo posjet predsjednice Kolinde Grabar Kitarović OBŽ Počeo posjet predsjednice Kolinde Grabar Kitarović OBŽ

foto M.Kralj i S. Klasiček/HRT

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović na četiri je dana izmjestila svoj Ured u Osječko-baranjsku županiju. Ocijenila je je da Vlada nije adekvatno odgovorila na razmjere demografske krize. Najavljuje da će demografske mjere predstaviti sama.

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u svom je govoru izrekla kritike na račun političkih elita, ocjenivši da su se otuđile od naroda i da mnogi građani osjećaju nepravdu jer sustav nije jednak prema svima, pozvala je i na zajedničke napore u rješavanju problema u hrvatskom društvu, a pitanje demografije ocijenila je krucijalnim.

"Političke elite otuđile su se od naroda, i onda se čude što bujaju tzv. populističke opcije. Nije problem u tim opcijama, nego u onima koji ne prepoznaju da se očekivanja ljudi mijenjaju, i da politika mora izaći iz zagrebačkih salona i osjetiti što narod želi", izjavila je predsjednica Republike.
Dodala je da  "hrvatski narod želi pristojan i normalan život", u kojem neće razmišljati može li uzdržavati jedno, dvoje ili više djece, hoće li zbog toga što nije platio telefonski račun čekati ovrha koja višestruko premašuje glavnicu, u kojem će radnik imati pristojnu plaću, a poslodavac biti rasterećen državnih nameta, koji ga guše.
 Ocijenila je kako su to razlozi zbog kojih mladi odlaze iz Hrvatske, a posebice iz Slavonije.
 "Razoračani su u sve nas koji vodimo državu, jer misle da ne vidimo što se događa i živimo u nekom svom virtualnom svijetu. To je nijema, ali riječita kritika svih propusta u vođenju države, jer kada potencijalno najbogatiji dio države, Slavonija, Baranja i Srijem, ostaje bez ljudi, onda je to poziv na uzbunu", poručila je predsjednica Grabar-Kitarović.

Ponovila je da je krucijalno hrvatsko pitanje demografija i da nemamo više vremena za odgađanje rješavanja demografske krize. Naglasila je da ova Vlada nije kriva za nastanak demografske krize, ali, kako je ocijenila, nije adekvatno odgovorila na njezin eskalaciju, jer "dosad donesene mjere, nisu razmjerne težini i složenosti problema". Predsjednica smatra da je krajnji trenutak za donošenje akcijskog plana i provedbu konkretnih sveouhvatnih mjera za njegovo provođenje, koji će nadilaziti mandat jedne Vlade.
Ponovila je da je "zato, sukladno Ustavu Vladi predložila sazivanje zajedničke sjednice, na kojoj bi zajedno usvojili takav plan akcijskih mjera za demogradski oporavak Hrvatske, i za djelotvorno rješavanje problema blokiranih građana". Ističe kako bi to bila prilika i Vladi da predstavi što rade Ministarstva, radi rješavanja tih pitanja. 
Održavanjem zajedničke sjednice Vlade, pokazali bismo potrebnu državničku odgovornost, pri čemu držim da bi u budućim  koracima u njihovo rješavanje, nužno trebalo uključiti oporbu i druge dionike društvenoga i političkog života, u cilju rješavanja nacionalnog konsenzusa, dodala je Grabar-Kitarović.
Ocijenila je hvalevrijednom inicijativu Mosta "Pokret ostanka" jer je sinergija u rješavanju tih krucijalnih pitanja važna kako bi se obnovilo povjerenje hrvatskih građana u ključne hrvatske institucije.

"Žao mi je što je Vlada odbila moj prijedlog. Nastavit ću raditi na rješavanju spomenutih problema, a 11. lipnja predstavit ću mjere koje sam pripremila sa svojim savjetnicima, te ću o njima razgovarati sa svim relevantnim dionicima političkog i društvenog života koji to žele, kako bi ostvarili suglasje o njihovoj provedbi", rekla je predsjednica o demografskim mjerama.

Ocijenila je da je 2018. trebala biti godina reformi, jer je godina bez izbora, podsjetivši kako nas iduće godine čekaju europski, a potom i predsjednijčki izbori, a nakon toga 2020. godine predsjedanje Republike Hrvatske Europskom unijom, što će odvući dobar dio energije Vlade.
"Ovo je godina u kojoj se očekuju najvažniji reformski iskoraci. Na žalost, na polovici smo godine, a reforme uglavnom stoje. Problem Agrokora, iako sistemski važan, uzeo je previše vremena i energije i Agrokor ne smije biti izlika za neprovođenje reformi, jer to nije jedini hrvatski problem", ustvrdila je predsjednica Grabar-Kitarović.
Ocjenjuje da "nemamo više vremena za duge rasprave o razvojnim strategijama" te da treba djelovati brzo i "snažnim akcijskim mjerama otvoriti prostor poduzetništvu, zapošljavanju i većim plaćama".
Smatra kako nam treba i aktivnija regionalna politika koja će omogućiti zadržavanje stanovništva u selima i manjim gradovima te demografski i gospodarski oporaviti pogranična i brdsko-planinska područja, koja traže veće razvojne poticaje.

Podsjetila je kako Vlada provodi projekt "Slavonija, Baranja i Srijem", u sklopu kojeg je kroz operativni program "Konkuretnost i kohezija" te kroz "Program ruralnog razvoja",  ugovoreno više od šest milijardi kuna, što je pozdravila, kao i svako daljnje angažiranje europskog novca.
Problemi nisu mali, ali čvrsto sam uvjerena da ćemo uspjeti, i s tom vjerom želim uputiti poruku optimizma i samopouzdanja. Optmist sam, jer vjerujem u snagu naše domovine, naše ljude i hrvatsko zajedništvo, istaknula je Grabar-Kitarović u Osijeku.

34122469_2232803380078351_990836924983803904_n.jpg34018151_2232803300078359_7392346668760301568_n.jpg

 

Otvorenje privremenog Ureda predsjednice Republike u zgradi Osječko-baranjske županije, na središnjem osječkom Trgu Ante Starčevića, obilježeno je izvođenjem himne Republike Hrvatske "Lijepa naša domovino" i podizanjem zastave predsjednice RH, čemu su, uz okupljene Osječane, nazočili osječko-baranjski župan Ivan Anušić i osječki gradonačelnik Ivan Vrkić.

Na početku obraćanja predsjednica Grabar-Kitarović istaknula je kako se vrijednost Osječko-baranjske županije najbolje mogla spoznati u Domovinskom ratu, kada je, nakon okupacije Vukovara, obrana Osijeka "bila prva crta obrane Hrvatske na istoku" te da je Osijek "bio i ostao nepokoreni grad".
Dodala je kako će puno teže, od obnove fasada stradalih u ratu, biti zacijeliti rane zbog gubitka života 1.724 poginulih branitelja i civila, a posebice rane onih obitelji koji  još uvijek traže svoje nestale.
 Predsjednica Republike je poručila će i dalje ustrajati na otkrivanju sudbine svih nestalih osoba, bez obzira koje su nacionalnosti, jer dodala je, "žrtva je žrtva, i svaka majka i svaka obitelj mora dobiti odgovor na pitanje gdje su njihovi najmiliji".
Ocijenila je kako je, uz ratna razaranja i privatizacija na ovome području ugasila brojna radna mjesta te da "brojni građani osjećaju nepravdu, jer  sustav nije jednak prema svima te osjećaju da se politika pretvorila u poligon za promicanje stranačkih kadrova i interesa, za zapošljavanje preko veze i pogodovanje podobnima".

Osječko-baranjski župan Ivan Anušić pozvao je predsjednicu da tijekom svog boravka u ovoj slavonskoj županiji vidi sve njezine prednosti i potencijale te da svojim autoritetom pomogne u pokretanju i implementaciji tih potencijala u cjelokupni razvoj Hrvatske.
Osječki gradonačelnik Ivan Vrkić zahvalio je predsjednici Republike na razumijevanju za probleme ovoga područja, ocijenivši kako time pokazuje da Osijek i Slavonija nisu zaboravljeni.

A nakon sastanka s predsjednicom, osječko-baranjski župan Ivan Anušić izjavio je kako će njezin posjet i privremeno premještanje Ureda u ovu Županiju, sigurno donijeti nešto pozitivno te da su s predsjednicom u Osijeku razgovarali o problemima ove Županije  koji su rješivi, a u što će se uključiti i predsjednica Republike. Rekao je da su s razgovarali isključivo o gospodarskim temama, poput navodnjavanja, izgradnje regionalnog distributivnog centra za voće i porvrće i EU projektima. Ocijenio je da iskustva, znanja i utjecaj njenog Ureda i nje osobno mogu sigurno pozitivno odraziti na zbivanja u ovoj Županiji. Župan je podsjetio da iako predsjednica Republike nema ovlasti rješavati gospdarske probleme, svojim autoritetom i svojom pozicijom može intervenirati, u određenim situacijama, kako bi se ubrzalo rješavanje određenih problema, a pri tome mogu pomoći njeni kontakti s diplomatima diljem svijeta.

Vezano za prijedlog predsjednice o zajedničkoj sjednici Vlade o problemu demografije i na novinarski upit o 'prepucavanjima koja su uslijedila' među državnim čelnicima Anušić je rekao da izvrsno surađuje i s predsjednicom Grabar-Kitarović i s premijerom Andrejom Plenkovićem, te da prepucavanja nisu dobra za Hrvatsku, jer građani očekuju rješenja, a ne probleme. Na upit kako je doživio kritike, koje je predsjednica u uvodnom obraćanju uputila Vladi zbog neadekvatnih mjera za rješavanje demografske krize Anušić je ocijenio kako "Vlada radi svoj posao odgovorno i kvalitetno". "Naravno da se može bolje, ali moramo shvatiti da se situacija u kojoj se Hrvatska našla nije dogodila preko noći, već je to sustavno zanemarivanje politike svih područja Hrvatske. U ovom trenutku, nakon godinu i pol dana ove Vlade nemoguće je očekivati rezultate preko noći, jer se ni problem nije dogodio preko noći", poručio je osječko-baranjski župan Anušić.

Osječki gradonačelnik Ivan Vrkić izjavio je da je čelništvo grada predsjednicu Grabar-Kitarović izvijestilo o projektima obnove Tvrđe, ulaganjima od oko 30 miljuna eura u obnovu tramvajske pruge, nabavu novih tramvaja i autobusa i otvaranju znanstveno-istaživačkog centra tvrtke "Ericsson Nikola Tesla", koji bi trebao zaposliti između 200 i 300 osoba. Na tvrdnju novinara da se već nekoliko puta pokazao kao kvalitetan miritelj i da je u dobrim odnosnima i s predsjednicom i premijerom, te pitanje je li se ponudio da ih pomiri - Vrkić je kazao kako nema smisla da, kao gradonačelnik, uzima ulogu u tako visokoj politici. Ali smatra, dodao je, kako je za demokratske promjene potreban i određeni kulturološki standard u politici te stvaranje prostora u kojima će se, kroz različitosti, tražiti zajednička rješenja.

Nadbiskup đakovačko-osječki msgr. Đuro Hranić izvijestio je kako je s predsjednicom razgovarao o životu crkve, poteškoćama s kojima se susreće ova nadbiskupija, ekumenskoj suradnji s drugim crkvama, a iznijeli  su i zapažanja o društvenoj i gospodarskoj situaciji, koja utječe na život vjernika. U katoličkoj zajednici imamo više umrlih, nego krštenih, a predsjednici sam predstavio i zapažanja sa susreta s mladima iz hrvatske katoličke zajednice u Dublinu, koju sam posjetio proteklog vikenda, kazao je nadbiskup Hranić.
 

Predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović u Osijeku

Izvještaj za informativne emisije