Početak sveobuhvatne obnove osječke Tvrđe

Početak sveobuhvatne obnove osječke Tvrđe Početak sveobuhvatne obnove osječke Tvrđe

Ovo je dosad najveći projekt same gradske uprave grada Osijeka koji u najvećem iznosu sufinanciraju EU sredstva, a od iznimnog je značaja za grad i regiju jer predstavlja početak sveobuhvatne obnove osječke Tvrđe kao regionalnog središta kulturnog turizma.

Ugovor za financiranje projekta „Edukativni i informativni turistički centar mladih Stara Pekara s Trgom Vatroslava Lisinskog, Tvrđa" potpisali su gradonačelnik Osijeka Ivan Vrkić, ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Gabrijela Žalac i Tomislav Petric, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje.
Provedbom ovoga projekta tj. obnovom stare austro-ugarske Vojne pekare i izgradnjom Trga V. Lisinskog u Tvrđi, Grad Osijek će oživjeti zapušteni dio stare gradske barokne jezgre, Tvrđe, te ga učiniti izrazito privlačnim za turiste, osobito mlade. Ovim se projektom planira revitalizirati zaštićeno kulturno dobro kroz rekonstrukciju i dogradnju objekta Vojne pekare i skladišta te njegovu prenamjenu u Edukativni i informativni turistički centar mladih Stara pekara. U okviru ovog projekta planira se i obnova Trga Vatroslava Lisinskog te opremanje istog velikom pozornicom s ciljem povećanja razine javne infrastrukture, potrebne za izvođenje kulturnih i turističkih sadržaja.
Provedbom ovog projekta ukupno će biti obnovljene površine od 9.437 četvornih metara: 5.527 m2 zgrade stare pekare, 2.528 m2 dvorišta, i 1.382 m2 trga — javne površine.
Partneri Grada Osijeka na ovome projektu su Turistička zajednica grada Osijeka, Agencija za obnovu osječke Tvrđe, Hrvatski ferijalni i hostelski savez, Regionalna razvojna agencija Slavonije i Baranje d.o.o. i Sveučilište J. J. Strossmayera u Osijeku.
Ukupni iznos projekta je 66.054.649,11 kuna. Prihvatljivi troškovi ovoga projekta iznose ukupno 62.570.187,78 kn, od kojih će se sredstvima EU sufinancirati iznos od 52.617.194,49 kn tj. ukupno 84,09%. Projekt počinje 1. veljače i trajat će tri godine.
Ovog proljeća očekuje se i potpisivanje ugovora za projekt prijavljen pod nazivom „Priprema Programa obnove i upravljanja kulturnim dobrima osječke Tvrđe" ukupne vrijednosti investicije od gotovo 5. mil. kuna kojim se planira izrada građevinske projektne dokumentacije za pet kulturnih dobara u obuhvatu Tvrđe: Donja oružarnica (tzv. Vega, Fakultetska 2), Novi samostan sv. Križa (Bosendorferova 2), VIII. bastion s vodotornjem, Krunska utvrda (lijeva obala Drave) i Hornwerk (vanjski obrambeni prsten - parkiralište, prostor pored GPP-a).