Počinje gradnja nove POS-ove zgrade

Počinje gradnja nove POS-ove zgrade Počinje gradnja nove POS-ove zgrade

U Vukovarskoj ulici, u blizini Saponije danas je položen temeljni kamen, čime je nakon više od deset godina u Osijeku počela gradnja stambene zgrade iz programa Poticajne stanogradnje. Gradi se 38 stanova. Ugovorna cijena stana po četvornom metru iznosi 999,87 €.

osijek-1.jpg

Lokacija nove POS-ove zgrade

Zgrada će imati nešto više od 2.200 četvornih metara neto korisne površine, svaki će stan imati parkiralište ili garažu. Ukupna vrijednost investicijske procjenjuje se na približno 17 miliijuna kuna, od kojih je šest milijuna poticajnih sredstava Republike Hrvatske. Cijeli projekt povjeren je „domaćim“ građevinskim snagama. Zgradu je projektirala tvrtka Dies d.o.o. iz Valpova, radove će izvoditi Izgradnja d.o.o iz Tenja, a nadzor je povjeren tvrtki Respect-ING d.o.o. iz Osijeka.

osijek-2.jpg
 

Buduća zgrada s 38 stanova

Kamen temeljac položili su Željko Uhlir, zamjenik ministrice graditeljstva i prostornoga uređenja, Slavko Čukelj, direktor Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama i gradonačelnik Osijeka Ivan Vrkić. Planira se kako će zgrada biti dovršena do ljeta sljedeće godine, a njena je gradnja važna i zbog buđenja posrnuloga i krizom opterećenog građeveinarstva. 

U Hrvatskoj je do sada izgrađeno 5265 POS-ovih stanova u 74 grada i naselja. Ukupna investicijska vrijednost tih 180 objekata je 2,5 milijarde kuna, za što je država preko poticajnih sredstava uložila gotovo 620 milijuna. U Osijeku su iz Programa poticajne stanogradnje izgrađene tri zgrade sa 72 stana ukupne površine 3.639 m2 , prvi stanari useljeni su sredinom 2002., a druga dva objekta završena su dvije godine kasnije. Cijena stana tada je bila nešto niža od 700 € po četvornom metru. Investicije su bile vrijedne 19,4 milijuna kuna, za što je država dala nešto manje od 4,5 milijuna poticaja.