Počinje obnova parka Sakuntala

Počinje obnova parka Sakuntala Počinje obnova parka Sakuntala

Za oko godinu dana osječki park u središtu grada opravdat će ime koje nosi po indijskoj mitološkoj kraljici Sakuntali koja je živjela prema filozofiji da život treba uskladiti s prirodom. Uskoro počinje obnova parka koji će biti spoj secesijske prošlosti i suvremenosti.

Sredstva su osigurana prekograničnim projektom Osijek- Subotica "Turističke rute secesije" a najvrijedniji dio projekata je upravo obnova parka Sakuntale. U tijeku je priprema projektne dokumentacije te se očekuje da će radovi početi sredinom godine a završiti za oko godinu dana. 

Na ovaj će se način jedan za sada nedefinirani prostor, koji od 1986. nema obilježja parka, urediti u skladu s pravilima struke a parkom kreće secesijski niz koji se nastavlja pročeljima kojih je trenutno tri u obnovi u Europskoj aveniji.

Vrijednost projekta je 2 i pol milijuna kuna a još je vrijednije, ocijenjeno je, da se vraća građanski štih u središte grada, revitalizacija parka vraća nas u prošlost a kroz suvremeni će se način obnove iskazati trajanje identiteta grada.   

Na europskom su natječaju odobrena 24 projekta za 3 županije (Osječko-baranjsku, Vukovarsko- srijemsku i Brodsko- posavsku) a najviše njih i to 17 odobreno je za Osječko-baranjsku županiju.

O projektu obnove Sakuntale na konferenciji za novinare govorili su Kornelija Mlinarević (Upravni odjel za europske projekte i programe i gospodarstvo), Stjepan Ribić (Regionalna razvojna agencija Slavonije i Baranje), Ivana Sudić (Konzervatorski odjel Osijek), Saša Uranjek (osječka Turistička zajednica) i gradonačelnik Ivan Vrkić.