Počinje obnova županijske palače u Osijeku

Počinje obnova županijske palače u Osijeku Počinje obnova županijske palače u Osijeku

foto: Davor Lončarić

Tvrtka Code Architect iz Zagreba izradit će projekt obnove palače Virovitičke županije, danas sjedišta Osječko-baranjske županije koja je zaštićeno kulturno dobro. Za šest mjeseci, nakon izrade projekta, krenut će obnova i potraga za izvorima financiranja.

Ugovor o izradi projekta obnove županijske palače potpisali su zamjenik osječko-baranjskog župana Goran Ivanović i arhitekt Jadranko Hrvačević. Projektom vrijednim 250 tisuća kuna bit će obuhvaćena cjelokupna obnova unutrašnojsti i pročelja zgrade i svih instalacija te omogućena pristupačnost osobama s invaliditetom. Dožupan Ivanović izjavio je kako će u zgradi ostati uredi Osječko-baranjske županije, a dvorišni objekti nisu obuhvaćeni obnovom. Inače, Osječko-baranjska županija tek je prije nekoliko mjeseci postala vlasnikom zgrade nekadašnje Virovitičke županije u Županijskoj ulici broj 4 koja je pod posebnom zaštitom kao posebno povijesno zdanje građeno u prvoj polovici 19. stoljeća i prepoznatljiv je objekt u središtu Osijeka. Zamjenik župana Goran Ivanović rekao je također kako će uz skoru obnovu zgrade Hravtskoga narodnog kazališta u susjedstvu središte Osijeka dobiti potpuno novu vizuru i zasigurno biti mamac za brojne turiste koji posjećuju grad.

Pročelnica Upravnog odjela za investicije, razvojne projekte i fondove Europske unije Nataša Tramišak izjavila je kako se trenutačno ne može reći koliko će koštati obnova zgrade u Županijskoj 4 te da će to biti poznato nakon izrade projekta. Dodala je kako neće bti obnovljeno samo pročelje nego i cjelokupna unutrašnjost, a projektom će se omogućiti i pristupačnost osobama s invaliditetom, a to znači i izgradnju dizala. Osječko-baranjska županija prijavit će projekt obnove zgrade za financiranje iz fondova Europske unije u razdoblju od 2021. do 2027. godine, a i početna sredstva za izradu projekta prijavljena su na natječaj za financiranje Ministarstva kulture koje podupire obnovu kulturne baštine. 

Klasicistička palača Virovitičke županije građena je od 1834. do 1836. godine po nacrtima arhitekta Nikole Hilda. Palača je tlocrtne dispozicije u obliku izduženog pravokutnika. Glavno pročelje je simetrično koncipirano s naglašenim centralnim dvokatnim rizalitom. Palača Virovitičke županije svojom monumentalnošču, bogatom obradom arhitektonskih detalja i interijera ističe se među najvrijednijim profanim kasno klasicističkim zgradama u široj regiji Slavonije. Sačuvala je izvorni arhitektonski izgled i izvornu namjenu upravne zgrade.

Obnova zgrade Virovitičke županije, Ivanović i Tramišak