Počinje Svjetsko prvenstvo u samostrelu u Osijeku

Počinje Svjetsko prvenstvo u samostrelu u Osijeku

Od utorka do subote 15. srpnja u Osijeku će se održati Svjetsko prvenstvo u samostrelu. Tako će na Pampasu ovoga tjedna nastupiti najbolji svjetski strijelci u disciplinama "field" i "match". Prijavljen je nastup 200 strijelaca iz 15 zemalja iz Europe i Azije u svim starosnim kategorijama.

Od svih strreljačkih disciplina, samostrel je jedina kojom se u Građanskom streljačkom društvu 1784. Osijek nitko ne bavi, no to nije bio razlog da Osijek ne ugosti još jedno veliko natjecanje na streljani Pampasu. Nakon Europskih prvenstava u streljaštvu 1985., 2009. i 2013. Osijek, Građansko streljačko društvo i streljana Pampas bit će ovoga tjedna domaćini Svjetskog prvenstva u samostrelu, odnosno njihovim disciplinama field i match. U metchu Hrvatska nema svojih predstavnika, no za field se može reći kako je Hrvatska svjetska velesila, a odlični se nastupi očekuju u svim starosnim kategorijama u ženskoj i muškoj konkurenciji.

hrvatski_strijelci_field.jpg Hrvatska u disciplinama fielda ima 80-ak europskih i svjetskih medalja u ekipnoj i pojedinačnoj konkurenciji u kadetskoj, juniorskoj i seniorskoj konkurenciji. Šest naslova svjetskih i sedam europskih prvakinja izborila je Branka Pereglin, koja se više ne natječe, a da sve ostane u obitelji trenutačno se brine Valentina Pereglin, koja je na posljednja tri velika natjecanja osvojila tri srebrna odličja u pojedinačnoj konkurenciji. Kod seniora, aktualni europski prvak i svjetski viceprvak je Domagoj Pereglin, a svjetski je naslov u vlasništvu njegovog reprezentativnog kolege Andreja Krstinića. Dakle očekivanja naših reprezentativki i reprezentativaca su velika, a za medalje će se boriti ukupno 16 naših predstavnika.

Kadeti; Oliver Mofardin, Borna Banovec i Ivan Borak.
Juniori; Martin Oborovečki, Mihaela Oborovečki i Luka Štrbenac.
Dame; Valentina Pereglin, Nikolina Krivanek i Sanja Komar, (ekipa) - Valentina Kozumplik (pojedinačno).
Muški; Domagoj Pereglin, Andrej Krstinić i Marijan Kajfeš.
Veterani; Milenko Šaško, Željko Tijan i Željko Duh.

Uz Hrvatsku, tu su još Austrija, Češka, Estonija, Finska, Francuska, Njemačka, Mađarska, Japan, Kazahstan, Nizozemska, Rusija, Slovenija, Švicarska i Švedska.

Natjecanje počinje u utorak službenim treninzima u fieldu koji će se bodovati kao prvo natjecanje za Kup Osijeka. Dan poslije kreću treninzi u svim disciplinama, a natjecanja kreću od četvrtka. U četvrtak su borbe za finala u matchu na 20 i 30 metara i na 10) kao i fieldu, a puca se na 65, 50 i 35 metara (po 30 strelica u svako). Nakon prvog dana formira se i ekipni poredak, dok je subota rezervirana za finala u svim disciplinama.

Natjecanja i borba za finala u svim disciplinama održavaju se svakoga dana od 8 sati i 30 minuta pa sve do 18 sati, a ulazak na sva natjecanja je slobodan.

 

Kovačević+Ćelić