Podjelom nagrada završen 28. SLUK

Podjelom nagrada završen 28.  SLUK

Foto: FB Dječje kazalište Branka Mihaljevića Osijek

Dodjelom nagrada u osječkom Dječjem kazalištu Branka Mihaljevića u Osijeku zatvoren je 28. Susret lutkara i lutkarskih kazališta Hrvatske. Osječko je Dječje kazalište slavilo tri nagrade i dva priznanja - jednu od njih, za najbolju predstavu festivala, dodijelio je Dječji prosudbeni odbor.

Stručni ocjenjivački sud samo je potvrdio tu odluku proglasivši predstavu "Pliva patka preko Drave" najboljom  predstavom u cjelini. Glumac Gordan Marijanović dobio je nagradu za najbolju glumu-animaciju za svoju ulogu toj predstavi. Osječko je kazalište zaslužilo i povelju HAZU-a za promicanje hrvatske dramske književnosti na lutkarskoj sceni, a voditelj tehnike Dražen Golubić priznanje za dugogodišnji rad u lutkarstvu.
"Izbornica 28. SLUK-a Teodora Vigato učinila je odlučivanje o nagradama vrlo zahtjevnim procesom, budući da su gotovo sve predstave bile iznimno kvalitetne i zaslužuju nagrade", rekao je predsjednik Ocjenjivačkog suda Miroslav Čabraja, s kojim su o nagradama odlučivali i Ria Trdin te Dražen Ferenčina. A evo kako su obrazložili sve dodijeljene nagrade:

NAGRADA ZA NAJBOLJE OBLIKOVANJE RASVJETE
Nagrada se dodjeljuje Domagoju Garaju za predstavu Antički underground: laž, istina i mit u izvedbi Kazališta Virovitica. Svjetlo ne samo da označava i prikazuje prostor igre, nego i sudjeluje u istoj te samim time postaje i scenografija sama i tako korespondira s glumcima. I najmanji, do detalja promišljen, svjetlosni trenutak nosi velik emotivni značaj.
NAGRADA ZA NAJBOLJU KREACIJU LUTAKA I MASKI
Nagrada se dodjeljuje Krešimiru Tomcu za predstavu U kažnjeničkoj koloniji u izvedbi Kazališta Virovitica, Teatra Fort Forno i Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku. Lutke Krešimira Tomca ne samo da su likovno dojmljive nego i korespondiraju sa animatorom te uvelike pridonose estetici i etici predstave.
NAGRADA ZA NAJBOLJU KOSTIMOGRAFIJU
Nagrada se dodjeljuje Aleni Petrović za predstavu Flekavac u izvedbi Gradskog kazališta lutaka Rijeka. Nagrada za kostimografiju lutaka često je podcijenjena te pojava samih lutaka već odaje određenu likovnost te se kazališni kostim sam po sebi podrazumijeva, no u ovoj predstavi to nije slučaj, nego se posvećenost realističnim detaljima ističe u svim segmentima od kolorita, tekstura, proporcija do maštovite kreacije karaktera lika koji animator iznosi vizualnim obilježjima.
NAGRADA ZA NAJBOLJU SCENOGRAFIJU
Nagrada se dodjeljuje Leu Vukeliću za predstavu Kao voda u izvedbi Kazališne družine Pinklec, Čakovec. Decentna paleta boja stapa se s umjetničkim rukopisom bajkovito oblikovanih elemenata . Korespondencija animatora i lutaka te svjetla i kostima sa scenografijom je bajkovita, a sama funkcionalna razigranost scenografije paralelno oslikava emotivnost i toplinu čitave predstave.
NAGRADA ZA NAJBOLJU GLAZBU
Nagrada se dodjeljuje Nenadu Brkiću za predstavu Medo Đuro u vrtiću Zagrebačkog kazališta lutaka. Glazba se odlikuje visokom produkcijom koju prate visoki estetski standardi suvremenosti. Glazba je uvelike potpora predstavi i animatorima i kao takva osvaja svojom dopadljivošću.
NAGRADA ZA NAJBOLJU GLUMU – ANIMACIJU
Nagrada se dodjeljuje Gordanu Marijanoviću za inventivnu animaciju u predstavi Pliva patka preko Drave. Gordan svojom animacijom, a i glumačkim umijećem, pokriva veliku lepezu likova koji u brzim promjenama karaktera s lakoćom dolaze do srca gledatelja.
NAGRADA ZA NAJBOLJU GLUMU – ANIMACIJU
Nagrada se dodjeljuje Ireni Bausović Tomljanović za animaciju u predstavi Caffe Kraljevstvo u izvedbi Kazališta lutaka Zadar. Savršenom preciznošću i iznimnom dramsko-animatorskom suigrom Irena uspijeva udahnuti karakter predmetima s kojima se publika može poistovjetiti.
NAGRADA ZA NAJBOLJU GLUMU – ANIMACIJU
Nagrada se dodjeljuje Dominiku Karakašiću za animaciju u predstavi Caffe Kraljevstvo. Bez Irene nema Dominika, bez Dominika nema Irene. Taj umjetnički dvojac još jednom nam je potvrdio da dvoje kazališnih partnera, snagom svog umjetničkog izražaja mogu činiti mnogobrojan ansambl.
NAGRADA ZA NAJBOLJU GLUMU – ANIMACIJU
Nagrada se dodjeljuje Silviju Švastu za animaciju u predstavi Zatočenik kule Bro u izvedbi Gradskog kazališta Požega i predstavi U kažnjeničkoj koloniji u izvedbi Kazališta Virovitica, Teatra Fort Forno i Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku. Silvijo je u dvije različite uloge pokazao izniman animacijski potencijal i na taj način skrenuo pozornost da se na njega ubuduće može i te kako računati u svijetu lutkarske i dramske umjetnosti.
NAGRADA ZA NAJBOLJI TEKST
Nagrada se dodjeljuje Petri Cicvarić za predstavu Na tragu, u izvedbi Gradskog kazališta „Zorin dom“ Karlovac. Petra je originalnom krimi-pričom uspjela približiti djeci, a i odraslima, probleme i važnosti očuvanja prirode.
NAGRADA ZA NAJBOLJU REŽIJU
Nagrada se dodjeljuje Vanji Jovanoviću za režiju predstave Caffe Kraljevstvo. Vanja je lutkarski vrlo promišljenim i lucidnim rješenjima, a s minimalnim sredstvima, dočarao esenciju lutkarske umjetnosti.
NAGRADA ZA PREDSTAVU U CJELINI
Nagrada se dodjeljuje predstavi Pliva patka preko Drave u izvedbi Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića u Osijeku. Kao što je izbornica u obrazloženju rekla : „Predstava se odlikuje vrlo zanimljivom lutkarskom animacijom u kojoj se propituju mogućnosti tekstualnog predloška po kojem se izvodi lutkarska predstava i granice između dječje igračke i scenske lutke“.
NAGRADA “BRANKO STOJAKOVIĆ” ZA UKUPNU LIKOVNOST PREDSTAVE
Nagrada se dodjeljuje predstavi Na tragu u izvedbi Gradskog kazališta „Zorin dom“ Karlovac. Scenografija i lutke čine jednu cjelinu kojom se na vrlo kreativan i duhovit način dočarava atmosfera života riječnih dubina, ne samo na ilustrativnoj nego i na metaforičkoj razini.
POSEBNA NAGRADA ZA KOLEKTIVNU IGRU
Nagrada se dodjeljuje predstavi Flekavac u izvedbi Gradskog kazališta lutaka Rijeka.
Predstava Flekavac obiluje kreativnim glumačkim i lutkarskim rješenjima koja na scenu donose točnu, jasnu i preciznu suigru.
Nagradu Dječjeg prosudbenog odbora dobila je predstava „Pliva patka preko Drave“ Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića.

Na ovogodišnjemu izdanju SLUK-a izvedeno je 12 predstava u natjecateljskoj konkurenciji, 4 u off programu, održane su tri izložbe: lutke-instalacije (AUKOS); Lutkarska luka (Gradskog kazališta lutaka Rijeka) te izložba i okrugli stol posvećen 90. obljetnici rođenja Branka Mihaljevića – “I kad umrem pjevat će Slavonija”. Šest dana Osijek je živio za lutkarstvo i s lutkarima iz cijele Hrvatske, a u sklopu SLUK-a održan je i dio festivala Showcase u organizaciji Kazališnog epicentra.