Podneseno 885 zahtjeva za upis

Podneseno 885 zahtjeva za upis

foto: Iva Fijala

Do 21. lipnja traju potpisivanja ugovora s roditeljima čija će djeca od jeseni krenuti po prvi puta u vrtić. U idućoj pedagoškoj godini bit će 127 skupina, tri više nego ove. Na ovogodišnjim je upisima podneseno 885 zahtjeva.

Svim su roditeljima ponuđeni vrtići prema statusu zaposlenosti i blizini stanovanja, pojasnila je na današnjoj konferenciji za novinare ravnateljica Marija Štambuk Čabaj. Ukoliko u željenom vrtiću nema mjesta, predložen je alternativni objekt na godinu dana jer s odlaskom djece u školu u vrtićima će biti mjesta, a prednost će imati oni koji su protekle godine prihvatili alternativne vrtiće. Mjesta u vrtićima su popunjena, no ostalo ih je još nekoliko na području Juga, Sarvaša i Podravlja. Za roditelje čija djeca nemaju navršenih godinu dana, a roditelji su predali zahtjev za upis u redovnom roku također je osigurano mjesto u jaslicama.

Tijekom ljeta dežurat će 11 vrtića, a novost je i to da roditelji koji u srpnju i kolovozu neće koristiti usluge vrtića ne moraju ih ni platiti. Prema dosadašnjim pokazateljima oko 2.000 roditelja ne koristi vrtiće ljeti.

Pedagoška godina počinje 1. rujna i novi vrtićarci svoj prvi dan u vrtiću mogu provesti s roditeljem, a zajedno će se s vrtićem upoznati 31. kolovoza od 16 do 17 sati. Tada će dogovoriti i termin u kojem žele s djetetom provesti prvi dan u vrtiću kako bi se mališani što lakše i bezbolnije priviknuli.

Ravnateljica Marija Štambuk Čabaj istaknula je da su odgojiteljima omogućena usavršavanja i edukacije kako bi boravak u vrtiću i njima i djeci bio što ugodniji. 

Izrađen je program za rad po Montessori načelima za koji se očekuje verifikacija od strane nadležnog ministarstva. U suradnji s udrugom Iskra - Waldorfska inicijativa Grad Osijek omogućio je studij waldorfske pedagogije u Zagrebu, a po njegovu završetku bit će osnovana i prva waldorska skupina. Zahvaljujući edukacijama ekološki vrtić Mak moći će postati Centar izvrsnosti i prenositi znanje drugima. Želja je Dječjeg vrtića Osijek korisititi programe i potporu Europske unije, a jedna od njih je i Erasmus plus. Prijavljen je projekt "Boravak djece na otvorenom u svim vremenskim uvjetima" koji će omogućiti edukaciju za šest odgojiteljica. 

Dječji vrtić Osijek