Podružnica osječkog HUP-a proslavila 20. rođendan

Podružnica osječkog HUP-a proslavila 20. rođendan Podružnica osječkog HUP-a proslavila 20. rođendan

Hrvatska udruga poslodavaca najznačajnija je organizacija koja okuplja poslodavce i afirmira poduzetništvo, a svojim djelovanjem utječe na jačanje gospodarstva, rečeno je na proslavi 20. obljetnice osječke podružnice.

Na svečanosti u hotelu Osijeku nazočili su mnogi poduzetnici i članovi HUP-a, čelnici Osječko-baranjske županije i gradova, te Sveučilišta.
HUP je utemljen 1993, a tri godine nakon toga i podružnica u Osijeku, rekao je jedan od osnivača Nikola Bilandžija, te dodao da se njezino postojanje dokazivalo svih ovih godina. Glavni direktor Davor Majetić ocijenio je da su protekle godine bile izazovne i teške, te da će jedna od zadaća  biti razvoj gospodarstva u Slavoniji i Baranji jer je svakodnevno napušta velik broj mladih. Zamjenik glavnog direktora Bernard Jakelić kazao je da HUP-u treba značajna promjena na nacionanoj razini, jer poduzetnici teško mogu izdržati financiranje velikog državnog aparata. Osim toga rekao je da se HUP zalaže za zdravo tržište i socijalno odgovorno gospodarstvo, te da se programske odrednice nove Vlade dijelom i preklapaju s onim što HUP zagovara. "Svih ovih 20 godina HUP – Podružnica Osijek služila je kao temeljno mjesto na kojem su poduzetnici pronalazili odgovore i savjete za svoja brojna pitanja i poslovne izazove s kojima su se suočavali. Krenuli smo kao vrlo mala udruga te smo putem, u svom razvoju, nailazili na brojne prepreke, no ipak smo se uspjeli pozicionirati na tržištu kao centralna točka u kojoj poduzetnici pronalaze pomoć. Važno je istaknuti da je HUP kao privatna i dobrovoljna udruga poslodavaca jedini reprezentativni socijalni partner Vladi RH uz sindikate i ključna je za rješavanje svih problema s kojima se naši poslodavci suočavaju, kako u Osijeku i Slavoniji, tako i u cijeloj Hrvatskoj. I dalje očekujemo od Vlade da svoju ulogu kao socijalnog partnera shvati vrlo ozbiljno te da u donošenju strateških odluka ne izostavi poduzetnike i gospodarstvenike, poslodavce koji su od najvećeg značaja za razvoj gospodarstva zemlje", istaknuo je Jakelić.
U sklopu proslave održana je i panel rasprava s temom "Kreativnošću i znanjem do konkurentnosti". Fokus rasprave bio je na novim znanjima i vještinama koje su ključne kako bi se razvile poduzetničke kompetencije mladih koje će im pomoći lakšem pristupanju tržištu rada. Jedna od ključnih kompetencija 21. stoljeća upravo je kreativnost pojedinca, a za njezin razvoj osnovni je uvjet obrazovni sustav koji ju potiče. Inovativnost je jedna od glavnih i temeljnih okosnica stvaranja konkurentnog društva i gospodarstva kakvom Hrvatska teži, zaključeno je u raspravi.

Bilandžija, Jakelić, Majetić, Sušac