Pogoršava se stanje - na karti ECDC-a istok Hrvatske tamnocrvenoj zoni

Pogoršava se stanje - na karti ECDC-a istok Hrvatske tamnocrvenoj zoni

Nakon Zagreba, sada su i slavonske županije službeno ušle u tamnocrvenu zonu, pokazala je nova korona karta koju je objavio Europski centar za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC). Tamnocrvena boja znači da je njihova dvotjedna incidencija veća od 500 na 100.000 stanovnika.

Ministar zdravstva Vili Beroš na današnjoj je sjednici Vlade izvijestio kako su u posljednja 24 sata zaražene 3053 osobe, što je porast od 56 posto u odnosu na prošlu srijedu.
Na području slavonskih županija u tom su razdoblju tri osobe preminule. Evidentirano je 310 novih slučajeva zaraze.

Od posljedica zaraze koronavirusom u posljednja su 24 sata umrle dvije osobe s područja Osječko-baranjske županije, a potvrđeno je 125 novih slučajeva zaraze, objavio je u Županijski stožer civilne zaštite. Umrle su osobe s područja Kneževih Vinograda i Donjeg Miholjca, u dobi od 61 i 86 godina, a od 689 uzoraka testiranih u protekla 24 sata, 125 ih je bilo pozitivno na koronavirus. Najviše novooboljelih osoba, njih 59 je s osječkog područja, 15 s područja Đakova i šest s područja Našica. Slijede Popovac 5, Belišće i Donji Miholjac po 4, Antunovac, Beli Manastir, Čepin, Đurđenovac i Feričanci po 3, Bilje, Bizovac, Koška i Valpovo po 2, Darda, Draž, Kneževi Vinogradi, Magadenovac, Petrijevci, Podgorač, Podravska Moslavina, Viškovci i Vuka po 1. U osječkom Kliničkom bolničkom centru i našičkoj Općoj županijskoj bolnici hospitalizirano je 58 osoba oboljelih od covida-19, od kojih je osam na respiratoru. U samoizolaciji su trenutno 734 osobe.

U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata testirana je 401 osoba, a nalaz je kod 107 osoba bio pozitivan na SARS-CoV-2. Jedna osoba je preminula, priopćeno je iz Županijskog stožera civilne zaštite. Najviše novozaraženih (26) je iz Vinkovaca, 18 ih je iz Vukovara, po 6 osoba iz Posavskih Podgajaca i Privlake, 5 osoba iz Drenovaca, po 4 osobe iz Otoka i Županje, po 3 osobe iz Bapske, Borova, Cerne i Ivankova, po 2 osobe iz Bršadina, Gradišta, Nijemaca, Nuštra, Rajevog Sela i Štitara, te po 1 osoba iz Bokšića, Bošnjaka, Ilače, Negoslavaca, Petrovaca, Račinovaca, Rokovaca, Slakovaca, Soljana, Starih Jankovaca, Starih Mikanovaca, Svinjarevaca, Šiškovaca i Vođinaca. Na području županije aktivan je 441 slučaj zaraze, zbog covida su hospitalizirane 43 osobe. Među zaraženima je 15 osoba iz sustava zdravstva (3 liječnika, 7 med. sestara / tehničara, 4 druga zdravstvena radnika i 1 nezdravstveni radnik). Iz sustava obrazovanja ukupno je oboljelo 10 nastavnika i 80 učenika. U samoizolaciji se na području županije nalazi 735 osoba – iz sustava zdravstva 1 medicinska sestra/tehničar. U samoizolaciji se nalazi 6 nastavnika i 487 učenika.

Na posljednjem testiranju u Požeško-slavonskoj županiji obrađeno je 190 uzoraka, od kojih su 42 bila pozitivna na koronavirus. Na tom je području trenutno aktivno 288 slučajeva zaraze – 20 osoba je hospitalizirano, 268 ih se nalazi u kućnoj izolaciji. U samoizolaciji je 468 osoba.

Na području Virovitičko-podravske županije u posljednja 24 sata testirano je 115 uzoraka i zabilježeno 36 slučajeva zaraze koronavirusom, a jedna je žena u dobi od 93 godine umrla, izvijestio je Županijski stožer civilne zaštite. U Virovitici je 12 novozaraženih, Suhopolju devet, Pitomači šest, Slatini pet, Gradini dva, a u Mikleušu i Špišić Bukovici po jedan. Na liječenju u Općoj bolnici Virovitica su 22 pacijenta, od kojih je dvoje na respiratoru.