Pokladno jahanje Bistrinci – Belišće 2020.

Pokladno jahanje Bistrinci – Belišće 2020.

Grad Belišće i Turistička zajednica grada Belišća organiziraju u subotu, 18. siječnja pokladno jahanje na području grada Belišća i prigradskog naselja Bistrinci. Polazak jahača je u 11,30 s nogometnog igrališta „Podravac“ u Bistrincima.

Prva postaja jahačima bit će Tržni centar u Belišću gdje će se u 12 sati družiti s građanima, gradonačelnikom i njegovim zamjenicima kao i turističkim djelatnicima.
Nakon Tržnog centra jahači nastavljaju jahaću rutu u Bistrincima sa stajalištima kod obitelji Balentić (Ulica Marka Oreškovića), obitelji Dubrović (Ulica I. G. Kovačića), obitelj Molnar (Ulica Ljudevita Gaja), UŠR Bistrinci (Ribarski dom Bistrinci), obitelji Majerić (Ulica Braće Radića) te obitelji Vučetić i Rakitovac (Ulica Vladimira Nazora).
„O bogatstvu slavonske tradicije svjedoče mnogi događaji koji se i dan danas njeguju i čuvaju kao dio tradicijske kulturne baštine plodnog ravničarskog kraja. Jedan od tradicijskih događaja od posebne vrijednosti je pokladno jahanje koje, kao stari narodni običaj, vuče korijene iz vremena kada su graničari na Savi čuvali granicu od Turaka. Tadašnji su graničari svečano odjeveni išli u obilazak svojih pajdaša na graničnim postajama noseći im pokladno jelo i piće. Po povratku sa granice, jahači su okupljali i trajbali poklade. S obzirom da su se narodni običaji u Slavoniji kroz prošlost mijenjali u skladu s osnovnim društvenim kretanjima, pokladnim se jahanjem čuva bogata tradicija Slavonije i Baranje koja se stavlja u turističku ponudu Turističke zajednice grada Belišća i prigradskih naselja”, objašnjavaju iz Turističke zajednice grada Belišća.
plakat_pokladno_2020-01.jpg