Pokladno jahanje u Bistrincima

Pokladno jahanje u Bistrincima

O bogatstvu Slavonske tradicije svjedoče mnogi događaji koji se i danas njeguju i čuvaju kao dio tradicijske kulturne baštine plodnog ravničarskog kraja. Jedan od tradicijskih događaja Slavonije od posebne vrijednosti je Pokladno jahanje .

 Kao stari narodni običaj, vuče korijene iz vremena kada su graničari na Savi čuvali granicu od Turaka. Tada su graničari svečano odjeveni išli u obilazak svojih pajdaša na graničnim postajama noseći im pokladno jelo i piće. Po povratku sa granice, jahači su se okupljali i 'trajbali' poklade - podsjeća u pozivu na priredbu gradska Turistička zajednica Belišća.
S obzirom da su se narodni običaji u Slavoniji kroz prošlost mijenjali u skladu s osnovnim društvenim kretanjima, Pokladnim jahanjem čuva se bogata tradicija Slavonije i Baranje koja se stavlja u turističku ponudu Turističke zajednice grada Belišća i prigradskih naselja.

Tridesetak jahača i konjske zaprege u podne su krenuli s nogometnog igrališta „Podravac“ u Bistrincima. Ruta je obuhvatila bistrinačke i belišćanske ulice, a obitelji pred čijim su domovima zastali dočekale  su i počastile jahače domaćim delicijama.