Pokraj Đakova otkrivena tvornica "opranog" dizela

Pokraj Đakova otkrivena tvornica "opranog" dizela Pokraj Đakova otkrivena tvornica "opranog" dizela
foto Policijska uprava  foto Policijska uprava
foto Policijska uprava foto Policijska uprava

Zajedničkom akcijom MUP-a i Carinske uprave otkrivena je na području Đakova tvornica patvorenog eurodizela iz plavog dizela. Četiri osobe su uhićene, tri su u bijegu, protiv njih ukupno 10 i 4 pravne osobe podižu se kaznene prijave a pet je benzinskih postaja na području Slavonije zapečaćeno.

Rezultati istrage objavljeni su na konferenciji za novinare Policijske uprave osječko-baranjske i Carinske uprave no policija na otkriva točno mjesto tog pogona.

Prvi dio istrage obuhvatio je vrijeme od početka godine do kraja srpnja a istraga je otkrila da je za trošarine utajeno više od 3 milijuna i 200 tisuća kuna a za PDV gotovo milijun i 430 tisuća. No, kako je rekao pomoćnik ravnatelja Carinske uprave Mario Demirović, već sada procjene govore o utaji 10 milijuna kuna a, za sada, utvrđena je zlouporaba 1,5 milijuna litara goriva.. Kaže da se svake godine razbije jedan veliki lanac koji uključuje krijumčarenje plavog dizela i otkrije tvornica za pranje plavog dizela no ova u okolici Đakova je među najsofisticiranijima. Istaknuo je da se u ovom sluačju radilo se o kvalitetnoj krivotvorini eurodizela te znatnom operativnom i financijskom, višemilijunskom zahvatu.  

U istragu se, rekao je službenik za odnose s javnoću Policijske uprave Darijo Premec, uključila i inspekcija zbog onečišćenja okoliša smjesom nastalom u procesu patvorenja.  Sumnja se da su u tlo ispustili neutvrđenu količinu otpadne smjese aktivnog ugljena, kvarcnog pijeska s ostacima naftinh derivata i na taj način ugrozili biljni i životinjski svijet.

Uz tvrtke i skladišta, pet je benzinskih postaja zapečaćeno i to u Osječko-baranjskoj, Vukovarsko-srijemskoj, Brodsko-posavskoj i Virovitičko- podravskoj županiji.

izvještaj iz Dnevnika Radio Osijeka