Pola milijuna kuna za vinkovački masterplan za promet

Pola milijuna kuna za vinkovački masterplan za promet

Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić i vinkovački gradonačelnik Mladen Karlić potpisali su u Vinkovcima ugovor za izradu masterplana grada Vinkovaca za promet, vrijedan 504 tisuće kuna, a koji se s 85 posto sufinancira iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Riječ je o izradi strateško-planskog dokumenta koji će postaviti okvir za razvoj integriranog prometnog sustava grada Vinkovaca, rekao je Hajdaš Dončić. Podsjetio je kako će Hrvatskoj iz europskih fondova u razdoblju od 2014. do 2020. na raspolaganju biti 1,6 milijardi kuna za prometne projekte lokalnih jedinica, a preduvjet za kandidiranje projekata za ta sredstva je izrađen masterplan za promet. Ugovore za izradu masterplana za promet potpisat će ukupno deset jedinica lokalne i regionalne samouprave - a među njima su Masterplan prometnog razvoja grada Osijeka i Osječko-baranjske županije te Masterplan održivog razvoja prometnog sustava na području Brodsko-posavske županije.
11229430_10205746205308011_8573909579835346342_n.jpgKako je istaknuo vinkovački gradonačelnik, masterplan grada Vinkovaca za promet izradit će se u idućih 12 mjeseci, a prvi projekt koji će se kandidirati za europske fondove je dovršetak istočne obilaznice, čijom bi se izgradnjom oslobodilo središte grada od teretnog prometa. Izradom Masterplana riješit će se problem nepostojanja adekvatnih strateških dokumenata u sektoru prometa na razini Grada, odredit će se prioriteti, ciljevi i mjere kroz koje će se definirati projekti koji će se moći prijavljivati za sufinanciranje iz fondova Europske unije, kao što su, primjerice, izgradnja biciklističkih staza i putova, rješavanje uskih grla u prometu, poboljšanje javnog prijevoza i pronalaženje okolišno prihvatljivih prometnih rješenja. 
Ministar Hajdaš Dončić obišao je i novouređeni vinkovački željeznički kolodvor u čiju je obnovu HŽ Infrastruktura uložila 22 milijuna kuna. 
Predsjednica Uprave HŽ Infrastrukture Renata Suša kazala je kako će izrada cjelokupne prometne dokumentacije za rekonstrukciju i elektrifikaciju 18 kilometara duge željezničke pruge Vinkovci-Vukovar biti završena do kolovoza ove godine, vrijedna je 2,5 milijuna eura, a s 85 posto se financira iz EU fondova. "Sigurno je da će do konca ove godine HŽ Infrastruktura ishoditi i građevinsku dozvolu za rekonstrukciju i elektrifikaciju pruge Vinkovci-Vukovar", kaže Hajdaš Dončić, dodajući da se natječaj za izvođača radova očekuje u veljači 2016. godine. Cijeli projekt vrijedan je oko 420 milijuna kuna i bit će financiran iz Operativnog programa 2014.-2020., rekao je ministar, poručujući da se "i sada i ubuduće Hrvatska za ovakve infrastrukturne projekte mora okrenuti zajedničkoj kasi u Bruxellesu".
obilazak-eljezni-kog-kolodvora-vinkovci.jpg