"Polarni san" - prva hrvatska ekspedicija na Južni pol

"Polarni san" - prva hrvatska ekspedicija na Južni pol "Polarni san" - prva hrvatska ekspedicija na Južni pol

foto: HRT/mp

Na Građevinskom fakultetu u Osijeku multimedijalno predavanje o prvoj hrvatskoj ekspediciji na Južni pol večeras je održao Davor Rostuhar, prvi Hrvat koji je pješice stigao od ruba Antarktike do Južnog pola.

Ekspedicija je trajala 47 dana, tijekom kojih je Rostuhar prešao 1163 km sam, vukući svu opremu i hranu u saonicama teškim 135 kg, te bez upotrebe vanjske energije (vjetra, pseće zaprege, motornih saonica i sl.)

Davor Rostuhar se, kako je istaknuo na predavanju, za ekspediciju pripremao dvije godine, a krenuo je 1. prosinca 2017 godine. Tijekom priprema posjetio je narode koji žive na krajnjem sjeveru planeta, Inuite na sjeveru Grenlanda, Nenete na sjeveru Sibira i Samije na sjeveru Skandinavije. Dva puta se pripremao u Norveškoj i učio od najboljih živućih polarnih istraživača. Multimedijalno predavanje „Polarni san“ kombinacija je intimnih audiovizualnih zapisa putovanja jednog čovjeka, koji putem do ostvarenja svog sna, zapravo putuje duboko u samog sebe. Cijeli proces je dokumentiran, od začetka 'Polarnog sna' do njegova ostvarenja.

U prvom dijelu predavanja bilo je riječi o praktičnim informacijama, a u drugome je dijelu biti prikazan 50-minutni dokumentarni film Đure Gavrana, posvećen ekspediciji.

Davor Rostuhar iza sebe ima niz uspješnih projekata i ekspedicija, kao što je put biciklom od Zagreba do Egipta, motociklom od Zagreba do Capetowna, sedam ekspedicija u džungle Amazone i Papue itd. Autor je 6 putopisnih knjiga, te fotografskog projekta „National Geographic – Hrvatska iz zraka".

 *korišten materijal iz pozivnice organizatora