Policija upozorava: oprezno s nepoznatim osobama

Policija upozorava: oprezno s nepoznatim osobama

novčanice, ilustracija s interneta, fotografija Novi list

U Trnavi novi slučaj prevare starije osobe: 83-godišnjakinji otuđeno više od 10 tisuća kuna. Prvo ju je posjetila nepoznata žena predstavivši se kao predstavnica teleoperatera, a zatim muškarac i žena koji su se predstavili kao policijski službenici. Za počiniteljima se traga.

"U poslijepodnevnim satima 30. prosinca u obiteljsku kuću 83-godišnjakinje na području Trnave došla je nepoznata žena i ponudila joj promjenu teleoperatera. Nakon što je odbila promjenu, nepoznata žena se udaljila, prethodno upisavši broj telefona 83-godišnjakinje. Nedugo zatim, 83-godišnjakinju je na telefon nazvao nepoznati muškarac, predstavio se kao policijski službenik i rekao da će kod nje poslati policajca po novac da provjerio da li su novčanice krivotvorene. U kuću 83-godišnjakinje došla je žena koja se predstavila kao policijska službenica, kojoj je 83-godišnjakinja predala više od deset tisuća kuna. Tragamo za nepoznatim počiniteljima.

U posljednje vrijeme svjedoci uočili smo novi oblik prijevare, najčešće usmjeren prema građanima starije životne dobi. Prevaranti koriste životnu dob, samostalno stanovanje te neupućenost i nepažnju osoba da dođu do njihovih ušteđevina i novca.

Najčešće počinitelj telefonski kontaktira oštećene (uglavnom osobe starije životne dobi), neupućene osobe, predstavljajući se kao službenik banke ili neke druge novčarske institucije. Počinitelj izjavi da novac koji su podigli u banci nije ispravan i slično (da su novčanice zastarjele) te navodi da bi novac trebali vratiti. Nedugo nakon toga oštećene ponovo poziva osoba koja se predstavlja kao policijski inspektor ponavljajući im navode „bankara“ te prijeti da će snositi posljedice jer posjeduju neispravan novac. Kako bi to izbjegli, novac moraju predati osobi koju će on poslati da ga preuzme, a nakon što obave zamjenu, vratit će im isti novčani iznos u novim novčanicama. Ubrzo nakon toga drugi počinitelj dolazi na adresu stanovanja oštećene osobe, navodeći da ga je poslao inspektor/bankovni službenik i da je došao po pošiljku. Nakon što im preda novac, napušta adresu stanovanja oštećenih.

Čest je i slučaj da počinitelji, lažno se predstavljajući, dovode žrtve u zabludu te im nude pomoć i medicinske usluge (mjerenje krvnog tlaka, masaža, prodaja medicinskih pomagala i slično) ili se predstavljaju kao policijski službenici u civilu, poštari, službenici osiguravajućih društava, djelatnici elektre, plinare i slično. Počinitelji su osobe autoritativnog nastupa, pričljive, kreativne i naizgled empatične, a posebno uporne i uvjerljive u nagovaranju sugovornika. Vrlo često prevaranti simuliraju bolest, malaksalost ili nesvjesticu, kako bi izazvali sažaljenje. Oštećeni, u najboljoj vjeri, pristaju na suradnju i razgovor, puštaju nepoznate osobe u kuću te postaju žrtve prijevara.

Žrtve prijevare ne rijetko tek kasnije, najčešće nakon nekoliko sati ili čak dana, primijete da se radilo o prevari.

 U cilju sprečavanja sličnih prijevara, policija apelira na sve građane:

·   ne puštajte nepoznate osobe u svoje domove, a da se prethodno pouzdano ne uvjerite o kome je riječ,

·   ako se osoba predstavi kao službena, tražite na uvid službenu iskaznicu koju su službene osobe dužne imati i dati vam na uvid. Ako sumnjate, telefonski provjerite u instituciji iz koje navode da dolaze,

·   zapišite registracijsku oznaku vozila, ako su ga nepoznate osobe koristile te njegovu boju, marku i druge karakteristične detalje,

·   zapamtite izgled, boju kose i očiju, visinu, stas i karakteristične znakove (madeže, ožiljke, tetovaže i slično),

·   odrasli članovi obitelji koji se brinete o starijim osobama, upozorite ih na opasnost i ponavljajte im ove savjete.

·   Posumnjate li u nekoga, posebno ako je riječ o počinjenju kaznenog djela, odmah obavijestite policiju na broj 192 ili se obratite najbližoj policijskoj postaji", kaže se u priopćenju policije.