Policija zadovoljna rezultatima akcije "Mir i dobro"

Policija zadovoljna rezultatima akcije "Mir i dobro"

Policija je zadovoljna rezultatima postignutim u akciji "Mir i dobro" koja se na području Policijske uprave osječko-baranjske provodila od 13. prosinca 2019. do 8. siječnja ove godine. U javnoj raspravi su izmjene Zakona kojima bi se u potpunosti zabranila upotreba svih vrsti petardi.

"Zadovoljni smo postignutim rezultatima, koji su sve bolji iz godine u godinu.
Policijski službenici PU osječko-baranjske proveli su niz aktivnosti preventivnog djelovanja u svrhu održavanja povoljnog stanja javnog reda i mira i opće sigurnosti građana, što je rezultirao da niti jedna osoba nije ozlijeđena tijekom trajanja akcije. Policijski su službenici oduzeli ukupno šest komada oružja, 887 komada raznog streljiva i sedam komada pirotehničkih sredstava. Tijekom trajanja akcije dva su osobna automobila oštećena uslijed rukovanja pirotehničkim sredstvom (na Đakovačkom području i na području Osijeka). Za vrijeme akcije, zbog počinjena dva prekršaja iz Zakona o nabavi i posjedovanju oružja, nadležnom državnom odvjetništvu prijavljene su tri punoljetne osobe. Zbog počinjenja dva kaznena djela, prijavljena je jedna punoljetna osoba", priopćeno je iz Policijske uprave.
Na području cijele zemlje od sredine prosinca prošle do 8. siječnja ove godine teško su ozlijeđene tri osobe, dok je njih 11, među kojima i šestero djece, lakše ozlijeđeno. Za vrijeme ovogodišnje akcije zabilježena su tri propucavanja obiteljskih domova, pet automobila i tri slučaja propucavanja ostalih objekata. Oduzeto je 58 komada oružja, 6424 komada raznog streljiva, 15 komada eksplozivnih sredstava i 1024 komada pirotehničke galanterije, priopćilo je Ravnateljstvo policije.
Osnovni cilj akcije "Mir i dobro", koju Ministarstvo unutarnjih poslova provodi od 1993. godine, jest smanjiti neželjene posljedice, spriječiti ozljeđivanje djece i mladih te nastanak materijalne štete.
Uskoro potpuna zabrana petardi?
U tijeku je i javna rasprava o izmjenama Zakona o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja, prema kojima bi se u potpunosti zabranila upotreba svih vrsti petardi tijekom cijele godine, pa i tijekom božićnih i novogodišnjih blagdana. Ministarstvo unutarnjih poslova poziva predstavnike zainteresirane javnosti da dostave svoje primjedbe i prijedloge putem elektroničke aplikacije e-Savjetovanje do 7. veljače. 
"Radi sustavnog kršenja odredbi važećeg Zakona kojima su uređena pitanja prodaje i uporabe petardi i redenika kategorije F2 i F3, s ciljem zaštite života i zdravlja ljudi, a posebno osoba mlađih od 18 godina, predloženim izmjenama i dopunama Zakona o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja, pored dosadašnje zabrane petardi i redenika kategorije F3, zabranjuje se prodaja, posjedovanje i uporaba petardi i redenika kategorije F2 građanima za osobne potrebe", stoji u obrazloženju.
Također, iako je Zakonom zabranjena uporaba pirotehničkih sredstava kategorije F2 i F3 osobama mlađim od 18 godina, prema podacima Ministarstva unutarnjih poslova, najčešće ozlijeđene osobe su upravo osobe mlađe od 18 godina, a sve ozljede nastale su od uporabe petardi i redenika iz navedenih kategorija. S tim u vezi, u periodu od 15. prosinca 2017. do 8. siječnja 2018. godine, od uporabe petardi ozlijeđeno je 16 osoba, od čega petero djece mlađe od 14 godina, a od 15. prosinca 2018. do 8. siječnja 2019. godine ozlijeđene su 23 osobe, od čega šestero djece.
Razlog novom zakonskom prijedlogu je, navodi u obrazloženju Ministarstvo unutarnjih poslova, jest zaštita života i zdravlja ljudi, posebno djece, te smanjenje broja smrtno stradalih i ozlijeđenih životinja.